Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν για τη μεταβίβαση της διοίκησης των κέντρων κράτησης από τις ΗΠΑ στις αφγανικές Αρχές.

Αυτή η εξέλιξη ενισχύει την προοπτική για μια Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που θα επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα.

Σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο θα υπογράψουν ο αφγανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αμπντουλ Ραχίμ Ουαρντάκ και ο στρατηγός Τζον Άλεν, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, την οποία η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ συζητούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, θα αποτελέσει το πλαίσιο για την αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όταν είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν και τα τελευταία ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Το Αφγανιστάν επιθυμεί να σταματήσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τις νυχτερινές εφόδους στα σπίτια Αφγανών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Μάιο.

Τυχόν αποτυχία σύναψης της συμφωνίας μπορεί να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Αφγανιστάν και θα παρατείνει την αστάθεια στο Αφγανιστάν.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών επλήγη από τα αιματηρά επεισόδια που προκλήθηκαν με αφορμή τη βεβήλωση αντιγράφων του Κορανίου σε βάση του ΝΑΤΟ.