Μετά το Facebook και τα ηλεκτρονικά βιβλία ο Τζόναθαν Φράνζεν, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην Αμερική σήμερα, δήλωσε πως μισεί και το Twitter.
Σε μία πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Tulane» ο συγγραφέας των Διορθώσεων και της Ελευθερίας αποκάλεσε το νέο μέσο απίστευτα ενοχλητικό: «Το Twitter εκπροσωπεί όλα εκείνα στα οποία εναντιώνομαι. Είναι δύσκολο να παραθέσεις γεγονότα ή να αναπτύξεις ένα επιχείρημα σε 140 χαρακτήρες. Είναι σαν να λέμε ότι ο Κάφκα δημιούργησε ένα βίντεο με οπτικά σήματα για το βιβλίο Η μεταμόρφωση, ή σαν να γράφεις ένα μυθιστόρημα παραλείποντας το γράμμα π. Είναι το απόλυτα ανεύθυνο μέσο. Οι άνθρωποι για τους οποίους ενδιαφέρομαι είναι αναγνώστες, ιδιαίτερα σοβαροί αναγνώστες και συγγραφείς, αυτοί είναι οι άνθρωποι μου. Και δεν μας αρέσει να φλυαρούμε για τους εαυτούς μας». Η δήλωση δεν άργησε να κυκλοφορήσει φυσικά και στο Twitter, το οποίο αντέδρασε με χιούμορ δημιουργώντας το hashtag #JonathanFranzenhates, ο Τζόναθαν Φράνζεν μισεί δηλαδή. Ο Guardian συνέλεξε μερικά από τα καλύτερα τιτιβίσματα και μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Η άποψη αυτή δεν θα πρέπει βέβαια να προκαλεί καθόλου έκπληξη, καθώς προέρχεται από έναν άνθρωπο που αντιπαθεί, όχι μόνο την τεχνολογία, αλλά και άλλα πράγματα. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που τον παρομοιάζουν με τον Γουόλτερ Μπέργκλουντ, τον γκρινιάρη χαρακτήρα που δημιούργησε για το βιβλίο Ελευθερία. Ο Φράνζεν έχει, λοιπόν, κατά καιρούς εκφράσει ξεκάθαρα την αντιπάθεια του για το Facebook, τα e-books, τα κινητά νέας γενιάς –ή αλλιώς smart phones-, το ίντερνετ –το οποίο έχει πάντα κλειστό όταν γράφει-, την πειραματική μυθιστοριογραφία, τις γάτες, την κριτικό των «New York Times» Μισίκο Κακουτάνι, την οποία έχει αποκαλέσει ηλίθια, τις μουσικές παραστάσεις του Broadway που δεν έχουν ουσία και τα βίντεο από συγγραφείς.
Είναι ίσως απογοητευτικό να ακούς έναν άνθρωπο του πνεύματος να παραμένει τόσο αρνητικός απέναντι στην τεχνολογία. Σίγουρα κανείς δεν περιμένει από τον Φράνζεν να ανεβάζει στο Facebook φωτογραφίες που έβγαλε μόλις στον καθρέφτη του μπάνιου του, ούτε και να περιγράφει με χαρά ανά 10 λεπτά στο Twitter τι ακριβώς κάνει. Αυτές οι δυνατότητες, άλλωστε, είναι απλά η μια όψη του νομίσματος για τα νέα μέσα, περισσότερο αστεία και χωρίς ουσία για αυτούς που ξέρουν να τα χρησιμοποιούν σωστά. Αυτό που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ο διάσημος συγγραφέας είναι η μοναδική ευκαιρία που δίνουν εφαρμογές όπως το Twitter σε συγγραφείς, αλλά και κάθε είδους επαγγελματίες, που δεν έχουν μάνατζερ και εκδότες, να προβάλουν τη δουλειά και το ταλέντο τους.
Ο Φράνζεν συμπλήρωσε την δήλωση του για το Twitter με την ακόλουθη φράση: «Πιθανότατα, έχετε βαρεθεί μέχρι θανάτου να ακούτε γκρινιάρηδες 51χρονους να μιλούν με ασέβεια για τα νέα μέσα». Η αλήθεια είναι πως ναι, έχουμε όντως βαρεθεί.