Τεράστια δημοτικότητα έχει αποκτήσει στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με τίτλο «Kony2012» για τον διαβόητο πολέμαρχο της Ουγκάντα Τζόζεφ Κόνι, εγείροντας όμως παράλληλα και πολλές ανησυχίες σχετικά με την μη κερδοσκοπική οργάνωση που το δημιούργησε και το δημοσίευσε, την «Ιnvisible Children» («Αόρατα παιδιά»).
Η λεγόμενη πρωτοβουλία Kony2012 έχει σαν σκοπό να λογοδοτήσει ο Κόνι στη δικαιοσύνη, κυρίως όμως να σταματήσει την αιμοσταγή δράση του ηγέτη των ανταρτών της Ουγκάντα, ως επικεφαλής του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA), ο Κόνι έχει τρομοκρατήσει χωρικούς σε τουλάχιστον τέσσερις κεντροαφρικανικές χώρες επί σχεδόν δύο δεκαετίες.
Κατηγορείται για την επίβλέψη συστηματικών απαγωγών αναρίθμητων παιδιών από την Αφρική. Τα αγόρια υποβάλλονταν σε πλύση εγκεφάλου για να πολεμούν για αυτόν, τα κορίτσια μετατρέπονταν σε σκλάβες του σεξ και όσοι δεν συμμορφώνονταν δολοφονούνταν.

Οι δυνάμεις του φέρονται να έχουν σφαγιάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και είναι γνωστές επειδή έκοβαν τα χείλη των θυμάτων τους. Ο Κόνι, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το 2005, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έκτοτε κρύβεται σε ζούγκλες εκτός της Ουγκάντας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τον LRA τρομοκρατική οργάνωση μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, και το 2008 άρχισαν να στηρίζουν ενεργά τον τακτικό στρατό της Ουγκάντα. Τον περασμένο Οκτώβρη μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε 100 μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Ουγκάντα ώστε να συμβουλέψουν τους ντόπιους αξιωματούχους στο πώς να αιχμαλωτίσουν ή να σκοτώσουν τον Κόνι.
Χθες, η οργάνωση Ιnvisible Children δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας με το οποίο θέλει να εξασφαλίσει η αποστολή τους θα επιτευχθεί. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι κάνοντας τον Κόνι «διάσημο», θα διατηρηθεί η πίεση που ασκείται στους αμερικανούς πολιτικούς ώστε να συνεχίσουν να εγκρίνουν τέτοιου είδους βοήθειες προς την Ουγκάντα.
Το βίντεο μετράει ήδη περισσότερα από επτά εκατομμύρια «χτυπήματα» στο Διαδίκτυο, ενώ αρκετές διασημότητες έχουν στρατευτεί με την οργάνωση. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για την οργάνωση πίσω από το Kony2012 και τις πολιτικές προεκτάσεις της προσπάθειάς της.
Τα οικονομικά στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δείχνουν ότι μόνο το 32% των 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε πέρυσι πήγαν σε απευθείας υπηρεσίες. Στο μεταξύ το περιοδικό «Foreign Affairs» την κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται γεγονότα για στρατηγικούς σκοπούς».
Οι επικριτές της τονίζουν ότι η εκστρατεία ζητάει από το κοινό να πιέσει τις ΗΠΑ να συνεχίσου να συνεργάζονται με τον στρατό της Ουγκάντα, μια οργάνωση που επίσης έχει κατηγορηθεί ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο στρατός της Ουγκάντα συνεχίζει να διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα με πολιτικά κίνητρα. Έχουμε καταγράψει πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο στρατός της Ουγκάντα εμπλέκεται σε βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις, καθώς και σε πλήθος θανάτων άοπλων διαδηλωτών και παρευρισκόμενων κατά τη διάρκεια πολιτικών διαδηλώσεων μόνο κατά τα τελευταία τρία χρόνια.», δήλωσε η κορυφαία αναλύτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αφρική Μαρία Μπερνέτ.
Σύμφωνα με την αναλύτρια δυνητικά προβληματική είναι και η σχέση των ΗΠΑ με την Ουγκάντα. «Οι ΗΠΑ, από όσο ξέρουμε προσπαθούν να δώσουν συμβουλές για το πώς να συλληφθεί ή να απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης ο Κόνι και η ηγεσία του.

Έχω όμως μερικές αμφιβολίες όσον αφορά τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια των ΗΠΑ και ποια είδος στρατηγικής αποχώρησης ενδέχεται να έχουν ή να μην έχουν, όμως η σύλληψη του Κόνι και η προστασία των πολιτών είναι υψίστης σημασίας.», λέει.