Η μεγαλύτερη οργάνωση ιθαγενών στον Ισημερινό (Δημοκρατία του Εκουαδόρ) οργάνωσε πορεία που θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Η πορεία θα καταλήξει στην πρωτεύουσα Κίτο και πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα σε ό,τι αφορά τη γη και το νερό, λιγότερο από έναν χρόνο προτού διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα. Οι ιθαγενείς θα ξεκινήσουν από την κοινότητα Ελ Πάνγκι, στην επαρχία Σαμόρα Τσιντσίπε στον Αμαζόνιο, και αφού διανύσουν 700 χιλιόμετρα θα καταλήξουν στο Κίτο στις 22 Μαρτίου.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του Ισημερινού (Conaie), η οποία αρχικά είχε υποστηρίξει τον πρόεδρο Κορέα, τον μέμφεται τα τελευταία χρόνια ότι εφαρμόζει ένα συγκαλυμμένο «νεοφιλεύθερο» πρόγραμμα και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Είναι μια «πορεία για το νερό, για τη ζωή και για την αξιοπρέπεια των λαών» της χώρας, είπε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρτο Τσολάνγκο, πρόεδρος της Conaie, ο οποίος ζήτησε έναν νόμο για την αναδιανομή της γης καθώς και να σταματήσει η εκμετάλλευση ορυχείων σε μεγάλη κλίμακα.

Είπε επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κορέα «παραβιάζει» το Σύνταγμα που είχε προωθήσει η ίδια.

Η Conaie καλεί επίσης να καθαιρεθούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και να αποσυρθούν κάποια από τα φορολογικά μέτρα.

Ο Κορέα έχει κατηγορήσει την Conaie ότι συμβάλλει στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του, ενώ πρόσθεσε ότι «τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επανάστασή μας».