Συνελήφθησαν τρεις Ρουμάνοι για την απάτη με sms επιστροφής φόρου

Εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.

Εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, την απάτη είχαν στήσει τέσσερις Ρουμάνοι (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), εκ των οποίων συνελήφθησαν οι τρεις (ένας 26χρονος, ένας 25χρονος και η 21χρονη γυναίκα).

Οι δράστες είχαν αποστείλει χιλιάδες μηνύματα σε χρήστες του Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Σε τρεις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες για την απάτη, τα κατάφεραν και απέσπασαν τους αριθμούς καρτών από τους κατόχους τους, με τις οποίες προέβησαν σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει η έρευνα, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν τα ίχνη των δραστών και την Τρίτη, κατά την παράδοση προϊόντος, έπειτα από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), συνελήφθη στην Αθήνα αρχικά ο 26χρονος.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 25χρονος και 21χρονη, ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 26χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε σκληροί δίσκοι, καθώς και ατζέντες και σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Επιπλέον, ο 26χρονος συλληφθείς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απάτες στη χώρα μας, ενώ για τα ίδια αδικήματα αναζητείται από τις ρουμανικές Αρχές.

Εις βάρος της 21χρονης συλληφθείσας εκκρεμεί δικαστική απόφαση για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk