Ο Καναδός σκηνοθέτης σκοπεύει να γυρίσει ντοκιμαντέρ σε βάθος 11 χιλιομέτρων, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.
«Οι βαθύτερες τάφροι είναι τα τελευταία ανεξερεύνητα όρια του πλανήτη, με τον επιστημονικό τους πλούτο να επαρκεί για 100 χρόνια επιστημονικής εξερεύνησης» αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση του National Geographic, το οποίο χρηματοδοτεί το φιλόδοξο εγχείρημα μαζί με την εταιρεία Rolex.
Αποστολή στην Άβυσσο
O Κάμερον θα καταδυθεί με το μονοθέσιο βαθυσκάφος Deepsea Challenge, το οποίο αναπτύχθηκε από Αυστραλούς μηχανικούς και είναι ίσως το μόνο που μπορεί να αντέξει την άβυσσο της τάφρου -σε βάθος 11 χιλιομέτρων, η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.
Πριν από μερικές μέρες, ο περιπετειώδης ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμαστική κατάδυση έξω από τις ακτές της Παπούα Νέα Γουινέας, σε βάθος 8 χιλιομέτρων.
Στο τελικό του ταξίδι θα πάρει μαζί του μια μικρή στερεοσκοπική κάμερα, ανθεκτική στην πίεση, με την οποία θα γυρίσει τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ.
Η Τάφρος Μαριάνα (ή Μαριάνας), η οποία βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από ανθρώπους: Επιβάτες του θρυλικού βαθυσκάφους Trieste, ο Αμερικανός Ντον Ουόλς και ο Ελβετός Ζακ Πικάρ έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960.
«Δεν είμαι περήφανος για το γεγονός ότι κανείς δεν έχει επιστρέψει στην τάφρο εδώ και μισό αιώνα» σχολίασε ο Ουόλς στο BBC.
Τώρα, όμως, ο δυσπρόσιτος προορισμός δείχνει να συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον: Σχέδια για αποστολές στην Τάφρο Μαριάνα έχει ο μεγιστάνας της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, o oποίος αναπτύσσει το βαθυσκάφος Deep Flight Challenger, καθώς και ο Έρικ Σμιντ της Google, ο οποίος χρηματοδοτεί την ανάπτυξη διαφορετικού βαθυσκάφος από την εταιρεία DOER Marine.