Με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας κ. Ν. Φωλά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία: «Ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο», είπε ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στα κωλύματα που φέρνει συνεχώς η Άγκυρα για πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Επίσης, σημείωσε: «δεν είναι ορατές οι προοπτικές προόδου στις συνομιλίες για το κυπριακό», και αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Εγκεμέν Μπαγίς για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία είπε: «Και από την άλλη μεριά η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφράζοντας παράλληλα την απορία του: «εάν καταλαβαίνουν ότι όχι με πράξεις αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν_ και απειλητικούς και όχι μονάχα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον της Ελλάδας με το casus belli_ ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προχώρησε μάλιστα σε κριτική έναντι της ΕΕ για τη στάση που έχει απέναντι στην Τουρκίας, λέγοντας ότι « η ΕΕ βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία. Ίσως διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντά της δεν πρέπει να διακινδυνεύουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την οποία αγωνίζεται ο ελληνικός λαός.

Έκανε λόγο και για τις γεωτρήσεις που άρχισαν στην Κύπρο και για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ επισημαίνοντας πως «ό,τι γίνεται με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής. Απ΄ ότι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντας ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι και νομίζω ότι μόνο αυτό το καταλαβαίνουν».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την όποια ανοχή δείχνουν οι Ευρωπαίοι έναντι της Τουρκίας ο κ. Παπούλιας είπε ότι «νομίζουν ότι το μέγεθος της Τουρκίας μπορεί να είναι για την Ευρώπη μία βάση σταθερή για να επανέλθει όλη εκείνη η περιοχή σε μια κατάσταση ειρήνης. Η Τουρκία ωστόσο εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, πουλάει_ αν θέλετε, το μέγεθός της και την στρατιωτική της δύναμη. Δεν ξέρω πόση στρατιωτική δύναμη έχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ότι θα μπορέσει να σταθεί δίπλα στα οποιαδήποτε σχέδια έχει τώρα η Ευρώπη για την περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου με το Ισραήλ λέγοντας: «παρόλο ότι έχουμε διακηρύξει και εμείς, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ο Πρόεδρος Xριστόφιας, ότι αυτές οι καλές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον κανενός, εντούτοις είμαι βέβαιος_ και το βλέπω αυτό_ ότι η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα από αυτές τις σχέσεις» και αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής σχέσης Κύπρου Ισραήλ: «Αν κάποιο παίρνει Τουρκία σοβαρά είναι το Ισραήλ, όχι μονάχα για την στρατιωτική του ισχύ, αλλά και τη δύναμη στήριξης που έχει από τις ΗΠΑ».