Η προσδοκία ενός αίσιου και αποτελεσματικού κουρέματος του ελληνικού χρέους στέλνει στα ύψη σήμερα μετοχές, ευρώ, εμπορεύματα και αγορές ομολόγων (των υπερχρεωμένων χωρών της Νότιας Ευρώπης).

Η ανακοινωθείσα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Ιανουάριο λειτουργεί ως κερασάκι στην εορταστική τούρτα που απολαμβάνουν σήμερα οι επενδυτές. Και πάντως αντισταθμίζει – σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον – την χθεσινή απογοήτευση για την κάμψη των παραγγελιών βιομηχανικών προϊόντων.

Η είδηση ότι η συμμετοχή στο ελληνικό PSI έχει ξεπεράσει το 70% λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία και ως
εκ τούτου η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα ολοκληρωθεί κατ’ ευχήν – ουδείς ασχολείται αν θα ενεργοποιηθούν τα CACs κι αν η ενεργοποίηση αυτή θα ερμηνευθεί από κάποιους ως πιστωτικό γεγονός – διανθίζεται με πάμπολλες περιφερειακές ειδήσεις, που ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ανταπόκριση του πρακτορείου Bloomberg από τη Βιέννη περί συμμετοχής δύο εθνικοποιημένων (λόγω χρηματοπιστωτικής κρίσης) αυστριακών τραπεζών, της Kommunalkredit AG και της KA Finanz AG, στο ελληνικό PSI με την ανταλλαγή ομολόγων συνολικής αξίας 455 εκατ. ευρώ και περί συμμετοχής επίσης της Volkswagen Αυστρίας με 175 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις σχετικές με την ελληνική υπόθεση ειδήσεις, τις αγορές επηρεάζει σήμερα θετικά και η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,6% στη χώρα συγκριτικά με το Δεκέμβριο, όταν είχε καταγράψει πτώση 2,9% (τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών, τη μεγαλύτερη δηλαδή από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης).

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία μόνο κατά 1,1% τον πρώτο μήνα του έτους, οπότε οι επενδυτές είχαν έναν επιπλέον λόγο για να ενισχύσουν τα θετικά αισθήματα που τους είχε ήδη δημιουργήσει η καλή πορεία του ελληνικού PSI.

Ετσι, νωρίς το απόγευμα στην αγορά του Λονδίνου ο δείκτης FTSE-100 ενισχυόταν κατά 1,40%, στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 2,13%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 2,18%, στη Μαδρίτη ο IBEX κατά 1,07%, ενώ στο Μιλάνο ο MIB ενισχυόταν κατά 1,44%. Το πρωί στο Τόκιο ο NIKKEI είχε κλείσει με άλμα 2,01%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 1,32%. Ενα ανοδικό άνοιγμα προοιωνίζονταν οι προσυνεδριακές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα καλά νέα για την ευρωζώνη είχαν εκτινάξει στα ύψη τις ισοτιμίες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι όλων των νομισμάτων. Νωρίς το απόγευμα το ευρώ είχε κάνει ένα άλμα στα 1,3233 δολάρια από τα 1,3149 δολάρια που βρισκόταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η προσδοκία ενός ευοίωνου μέλλοντος για την ευρωπαϊκή οικονομία και το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας έδωσε ώθηση και στις τιμές των εμπορευμάτων. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ανέκαμπτε κατά 74 σεντς στα 106,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) είχε εκτιναχθεί 1,14 δολάρια υψηλότερα, φθάνοντας στα 125,26 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων αίσθηση προκαλεί η πτώση του spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου με το αντίστοιχης χρονικής διάρκειας γερμανικού κατά 19 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου (στο 2,98%).

Δεν έπεσε, βέβαια, μόνο η απόδοση του ιταλικού ομολόγου. Ενισχύθηκε και του γερμανικού κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,82%. Σημειωτέον ότι η υποχώρηση της γερμανικής αγοράς ομολόγων κατεγράφη προτού ανακοινώσει η γερμανική κυβέρνηση τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.