Οι αμυντικές δαπάνες στην Ασία αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τις αντίστοιχες δαπάνες στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας μία αλλαγή «στην παγκόσμια αναδιανομή στρατιωτικής δύναμης», όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

«Την ώρα που τα κατά κεφαλήν ποσοστά δαπανών στην Ασία παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά στην Ευρώπη, με βάση τη σύγχρονη τάση οι αμυντικές δαπάνες στην Ασία είναι πιθανό να ξεπεράσουν σε ονομαστικούς όρους αυτές της Ευρώπης στη διάρκεια του 2012», σημειώνει το IISS στην ετήσια έκθεσή του «Στρατιωτική ισορροπία» (The Military Balance).

Καθώς οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στην Ευρώπη πιέζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες γίνονται ολοένα και πιο «στρατιωτικοποιημένες, εξαιτίας της γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης και της στρατηγικής αβεβαιότητας», επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Το 2011 οι ασιατικές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,15% σε πραγματικούς όρους. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία εκπροσωπούν περισσότερο από το 80% του συνόλου των αμυντικών δαπανών στην Ασία.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη , η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ επενδύουν στη βελτίωση των αεροπορικών και ναυτικών τους δυνατοτήτων, όπως και η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Καταλήγοντας η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αλλαγή τάσης στις αμυντικές δαπάνες «δεν σημαίνει απαραιτήτως μία άμεση μετατόπιση στις παγκόσμιες στρατιωτικές ικανότητες».

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν «ένα ποσοτικό και ποιοτικό πλεονέκτημα» απέναντι σε κράτη όπως η Κίνα, μέσω των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την αξιοπιστία του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεών τους, σημειώνει η έκθεση του IISS.