Διαφοροποίηση στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου έδειξε δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos-Logica Business Consulting, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Le Monde, τη γαλλική κρατική τηλεόραση και το Radio France.

Το πρωταρχικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και ο σοσιαλιστής αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ χάνουν σε δημοτικότητα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Ταυτόχρονα, οι τρεις «ελάσσονες» υποψήφιοι, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού και ο υποψήφιους του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελενσόν «προελαύνουν», ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων – οι δύο στους τρεις – δηλώνει ότι ουδόλως συγκινείται από την προεκλογική εκστρατεία των διαφόρων κομμάτων.

Το σίγουρο είναι πως οι εκλογές θα έχουν περισσότερο σασπένς από ότι ως τώρα διαφαινόταν. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο «Σαρκό» ανέβηκε στο 25%, από 23% πριν ένα μήνα, ενώ ο ηγέτης των σοσιαλιστών κ. Ολάντ παραμένει φαβορί με 29,5%, χάνοντας όμως δύο ολόκληρες μονάδες από το προηγούμενο ποσοστό του (31,5%). Η κυρία Λεπέν από τη μεριά της κερδίζει συνεχώς έδαφος (17,5% από 16%) όπως και ο κ.Μπαϊρού (12,5% από 10,5%), ενώ ο αντί-καπιταλιστής κ.Μελενσόν έφτασε στο 9,5% από 8%.

Σημαντική μερίδα Γάλλων μοιάζει να πιστεύει ότι οι δυο κύριοι υποψήφιοι πρόεδροι είναι υπεύθυνοι για την «απογοητευτική προεκλογική περίοδο», γεγονός που φαίνεται ότι ωθεί τους ψηφοφόρους να αναζητήσουν εναλλακτικές διεξόδους ψήφου.

Μια ξεκάθαρη πλειοψηφία εκείνων που ερωτήθηκαν εκτιμά ότι οι πολιτικοί «δεν μιλούν αρκετά» για ζητήματα που αφορούν την κατοικία (73%), τις συντάξεις (73%), τη δικαιοσύνη (68%), την αγοραστική δύναμη (63%), το περιβάλλον (62%), την εκπαίδευση (62%, παρόλο που ο Σαρκοζί παρουσίασε πρόσφατα τις προτάσεις του για αυτό το ζήτημα), την ανεργία και την απασχόληση (59%) και το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας (53%). Αντιθέτως, μια σχετική πλειοψηφία (43%) μοιάζει να πιστεύει ότι οι πολιτικοί «μιλούν υπερβολικά πολύ» για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Ανεξάρτητα όμως από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, η οποία κυριαρχείται τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες από την αδιάκοπη κόντρα μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του σοσιαλιστή υποψηφίου, εκείνο που κρίνεται ανεπαρκές είναι το περιεχόμενο της δημόσιας συζήτησης.