Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη το 2012, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για το 2012. Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο Άρης βρέθηκε σε θέση αντίθεσης, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Η Γη βρέθηκε έτσι ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και τον Ήλιο και ο γειτονικός πλανήτης απείχε εκείνη την ημέρα μόλις 62,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Που πρέπει να κοιτάζουμε

Για να θαυμάσει κανείς τον Κόκκινο Πλανήτη, αρκεί να κοιτάξει στην ανατολή περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, ο Άρης μεσουρανεί με το κοκκινωπό του χρώμα στον νότιο ουρανό.Ακόμα και με γυμνό μάτι ο παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το κοκκινωπό χρώμα του πλανήτη, το οποίο οφείλεται σε ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου, δηλαδή ένα λεπτό στρώμα σκουριάς.

Με ένα μικρό τηλεσκόπιο, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να διακρίνουν ακόμα και τα καλύμματα ξηρού πάγου (παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα) στους πόλους του Άρη. Η αντίθεση του 2012 είναι βέβαια εντυπωσιακή, δεν θεωρείται όμως ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς συνέβη κοντά στο σημείο όπου οι τροχιές της Γης και του Άρη απέχουν περισσότερο. Μια καλύτερη ευκαιρία θα έλθει με την αντίθεση του 2018, όταν το φαινόμενο μέγεθος του Άρη στον ουρανό θα είναι σχεδόν διπλάσιο.