Στο Κρεμλίνο επιστρέφει για τρίτη προεδρική θητεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς συγκεντρώνει το 63,9% των ψήφων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα με βάση το 98,47% των ψήφων που έχει καταμετρηθεί στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, κερδίζοντας το στοίχημα της εκλογής του από τον πρώτο γύρο -παρά το πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης και τη μεγαλύτερη έκρηξη λαϊκής οργής στη μετασοβιετική Ρωσία.

Εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές κάλπες καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει την εκλογή Πούτιν στην προεδρία και διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση τη Δευτέρα.

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέκλυσαν τη μεγάλη πλατεία έξω από το Κρεμλίνο πανηγυρίζοντας για την επιστροφή του «τσάρου» στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος εμφανίστηκε δακρυσμένος μπροστά στο πλήθος με ένα «ευχαριστώ» διότι «βοήθησαν στην αποδυνάμωση των συνωμοσιών που είχαν στόχο την αποδυνάμωση της χώρας».

«Σας υποσχέθηκα ότι θα νικήσουμε. Νικήσαμε. Ζήτω η Ρωσία» είπε ο Πούτιν και δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλά του. Δίπλα του στεκόταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μετακινείται στην πρωθυπουργία της Ρωσίας. «Κερδίσαμε μια δίκαιη και ανοιχτή μάχη» είπε.

«Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανένωση και των πολιτικών προκλήσεων, στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας» επισήμανε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. «Δεν θα περάσουν!» διακήρυξε.

«Αυτές οι εκλογές ήταν μία σημαντική δοκιμασία για εμάς, για όλο τον λαό, μία δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία της χώρας» σημείωσε.

Δεύτερος έρχεται ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,18% και τρίτος ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ με περίπου 7,7%. Ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει 6,24% και ο ηγέτης του κόμματος Μια Δίκαιη Ρωσία, Σεργκέι Μιρόνοφ έρχεται τελευταίος με 3,84%. Η συμμετοχή έφτασε στο 64%.

Οι δυτικοί παρατηρητές αναμένεται να δώσουν στην δημοσιότητα την έκθεσή τους στις 14:00 στην Μόσχα [12:00 ώρα Ελλάδας]. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διαδικασία στα πρώτα της στάδια.