Σε λιγότερο από δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία με το θερμόμετρο της προεκλογικής περιόδου να ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες. Ήδη στα επιτελεία των κομμάτων υπάρχει έντονη κινητικότητα όμως και προβληματισμός για το πως πρέπει να χειριστούν μια διαδικασία πολύ διαφορετική και ανατρεπτική από τις προηγούμενες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θα αντιδράσει πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2009.

Το πανίσχυρο το 2009 ΠαΣοΚ πλέον μετράει τα ποσοστά του σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ίσως το μέγεθος της διαφοράς του με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές να είναι και το πραγματικό ποσοστό του στις εκλογές που έρχονται. Βέβαια, τα περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρούν ότι με την αλλαγή ηγεσίας και μ’ αυτά που θα ειπωθούν στο συνέδριο πολύς κόσμος θα επιστρέψει στο κίνημα το οποίο θα ξεκινήσει από νέα βάση και ιδεολογικό υπόβαθρο, προσαρμοσμένο στα νέα πολιτικά δεδομένα. 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές και ο νέος Πρόεδρος θα έχει περίπου ενάμιση μήνα για να οργανωθεί και να συσπειρώσει τη βάση του κινήματος.

Αυτό που οφείλει να κάνει ο νέος αρχηγός είναι να πετάξει έξω στην κυριολεξία όσους χειρίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια την κατάσταση της χώρας και την έφεραν σε απροχώρητο στάδιο. Αυτό ζητάει η βάση και θέλει να γίνει πραγματικότητα να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι της κατάστασης, κάτι που δεν έκανε η ηγετική ομάδα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Τώρα πλέον στο ΠαΣοΚ γνωρίζουν ότι τα κουκιά είναι μετρημένα και δεν ευελπιστούν σε θετικά αποτελέσματα. Δύο είναι τα σενάρια. Ένα για μικρή περίοδο αγρανάπαυσης στην αντιπολίτευση με τη Νέα Δημοκρατία να αναλαμβάνει την εξουσία, και δεύτερο την συγκυβέρνηση για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Ο πραγματισμός και ρεαλισμός που έχει καταλάβει τα στελέχη του ΠαΣοΚ, τα βοηθούν να είναι πιο ευέλικτα στις πολιτικές διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται και θα αποτυπωθούν στις εκλογές. Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία κινούνται κυρίως σε εσωκομματικό πεδίο για την αποτροπή μεγάλων διαρροών κυρίως προς το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου. Το ΠαΣοΚ πλέον δεν τους αφορά ως προς το ιδεολογικό κομμάτι, αλλά μόνο και αν ευνοούν οι συνθήκες για συνεργασία.

Όπως φαίνεται στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά έχουν μπει οι πατριώτες ψηφοφόροι, αφού προεκλογικό ατού της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η Ελλάδα και η σταθερότητα της μέσα στην Ευρωζώνη. Κάθε τι άλλο μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους για το μέλλον της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και το λέει αυτό και μετά τις διαβεβαιώσεις για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Στα υπόλοιπα κόμματα γίνεται δρόμος για την κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοστών που θα φέρουν περισσότερους απογοητευμένους πολίτες από τα μεγάλα κόμματα. Οι συνεργασίες μεταξύ τους αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός για τα στελέχη, ενώ η ρευστότητα που επικρατεί οδηγεί σε ιδεολογική διαφοροποίηση…