Πόρισμα-καταπέλτη εναντίον του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον οποίο εμφανίζει ως τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης αφαίμαξης της τράπεζας Proton, συνέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Ιωάννης Δραγάτσης έπειτα από έρευνα περίπου δέκα μηνών. Τα κύρια σημεία του αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» και κυρίως πώς στήθηκε η κομπίνα με τη συμμετοχή και άλλων βασικών συνεργατών του επιχειρηματία και ειδικότερα πώς διοχετεύθηκαν τα δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ από την τράπεζα-θύμα του επιχειρηματία σε εταιρείες δικών του συμφερόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται για την εταιρεία Τόρη ότι πρόκειται για εταιρεία-«σφραγίδα» η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να δανειστεί.
Το χρονικό
Ας δούμε όμως πώς περιγράφει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας τη «μεγάλη κομπίνα»: από τον Δεκέμβριο του 2007, αναφέρει ο εισαγγελέας, η βασική εταιρεία του επιχειρηματία Alapis (πρόεδρος ο ίδιος και αντιπρόεδρος ο Πετρος Κυριακίδης, ο οποίος επίσης διώκεται ως μέλος της συμμορίας) με σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης δανείστηκε από κοινοπραξία εννέα τραπεζών το κολοσσιαίο ποσόν των 640 εκατ. ευρώ, πληρωτέο στις 29.11.2012, με σκοπό τη χρηματοδότηση εξαγοράς εταιρειών! Τότε, σύμφωνα με την έρευνα του εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας συνέλαβε την ιδέα της καταλήστευσης της τράπεζας. «Μέσα στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα αυτό του 2010 που η χώρα προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση ο Λ. Λαυρεντιάδης» αναφέρεται στο πόρισμα «»στρατολογεί» δικούς του ανθρώπους για να υπηρετήσουν και να στελεχώσουν το σχέδιό του». «Μόνο η Proton» συνεχίζει «μπορούσε να εκτελέσει το εγκληματικό του σχέδιο απογύμνωσης κεφαλαίων της τράπεζας επειδή ελεγχόταν αποκλειστικά από αυτόν… Το σχέδιο όμως είχε μπει σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2010, αφού είχε αρχίσει ο δανεισμός σε εταιρείες με μηδαμινό κεφάλαιο (έπαιρναν εκατομμύρια ευρώ και το κεφάλαιο ήταν μόλις 60.000 ευρώ)». «Η δήθεν πιστοδοτική επέκταση της Proton» αναφέρει ο εισαγγελέας «οδηγούσε στην αφαίμαξή της. Ολα είχαν σχεδιαστεί και οργανωθεί με έναν μόνο σκοπό: τη μεταφορά κεφαλαίων από την τράπεζα στις εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη και στους δήθεν ιδιοκτήτες τους».

Οι συνεργάτες
Κυριαρχική επιρροή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ασκούσε ο επιχειρηματίας στην άλλοτε συμμαθήτριά του Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και στους Αντώνιο Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολλίντζα, Δημήτριο Σαραμαντή και άλλους, οι οποίοι με δική του καθοδήγηση στελέχωσαν τα όργανα ελεγκτικού μηχανισμού και χρηματοδότησης της τράπεζας και εξαπάτησαν ακόμη και τα ελεγκτικά όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δραγάτσης, «ο επιχειρηματίας φέρνει τον κ. Κολλίντζα από την Τράπεζα Αττικής και τον τοποθετεί στην τράπεζα για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά του. Αποδυναμώνει τις επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, εξαπατά τα μη εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας και, το κυριότερο, εξαναγκάζει στενούς συνεργάτες του να αποκρύπτουν ακόμη και έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι ιδιοκτήτες
Ως δήθεν ιδιοκτήτες αναφέρει ο εισαγγελέας τους επικεφαλής των εταιρειών που εισέπρατταν τα εκατομμύρια ευρώ από την τράπεζα. «Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα πίνακα με τη δανειοδότηση εταιρειών κατά το χρονικό διάστημα από τις 29.3.2010 ως τις 24.1.20111 και ποιοι πιστούχοι χρηματοδοτήθηκαν από ποιους συνεργάτες του στην τράπεζα. Τα δάνεια διοχετεύθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη κατόπιν εγκρίσεων νέων πιστοδοτικών ορίων, πάντα σε συνεννόηση μαζί του.
Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση υπεξαίρεσης του ποσού των 54 εκατ. ευρώ. Ετσι για την εταιρεία Fondelino αναφερόταν ότι έπρεπε να ληφθεί προσωπική εγγύηση του μοναδικού μετόχου Κωνσταντίνου Μούτσου. Αυτό δεν έγινε τελικά και η κυρία Λιαρμακοπούλου ενέκρινε τη χορήγηση δανείου 73 εκατ. ευρώ! Την ίδια ημέρα έγινε η εκταμίευση του δανείου 54 εκατ. ευρώ προς τη Fineglino Trading ltd, άλλη κυπριακή εταιρεία που συνδέεται με τη Fondelino… Την ίδια ημερομηνία ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εμβάζει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην ελβετική τράπεζα New Private Bank…
Για τον κ. Λαυρεντιάδη προτείνεται η δίωξή του για τέσσερα κακουργήματα (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Για τα ίδια σε συνέργεια προτείνεται να διωχθούν και οι στενοί συνεργάτες του αλλά και οι δήθεν ιδιοκτήτες εταιρειών. Την τελική απόφαση για την τύχη του θα λάβει ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης στον οποίο υποβλήθηκε το πόρισμα Δραγάτση.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο επιχειρηματίας ως την Πέμπτη υποσχόταν την επιστροφή ενός ποσού 200 εκατ. ευρώ. Δεν το κατέθεσε ποτέ και καλούσε τους εισαγγελείς να άρουν το πάγωμα των 160 εκατ. ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν στην Ελβετία! Τα είχε διοχετεύσει ο ίδιος μέσω υπεράκτιων εταιρειών του (όπως αποκάλυψε «Το Βήμα») αλλά δεν τα είχε δηλώσει νωρίτερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ