Δρομολόγιο
* Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο που επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου γνώρισε ημέρες δόξης σταμάτησε μόνο για λίγους μήνες. Το «δρομολόγιο» ξανανοίγει… Αυτή τη φορά πρόκειται να επαναμεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
* Δηλαδή από την ευθύνη του κ. Γιώργου Κουτρουμάνη στην ευθύνη του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (σκίτσο). Είναι γεγονός βέβαια ότι επί της ουσίας αποτελούσε «ξένο σώμα» στη δομή και στην πολιτική ευθύνη του υπουργείου Εργασίας. Αλλά η διελκυστίνδα της «μετακόμισης» αναστέλλει προς το παρόν τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
* Τον σχεδιασμό έχει επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Σπυράκος. Ανάλογα όμως με τη χρονική διάρκεια αυτής της κυβέρνησης – που είναι και το βασικό ζητούμενο – ο κ. Χρυσοχοΐδης «δεν θα έλεγε «όχι» στο νοικοκύρεμα και στην αναβάθμιση», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ενός κρίσιμου τομέα ο οποίος έχει να επιδείξει και αξιόλογο έργο.
* Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες εκπονήθηκε στο γωνιακό γραφείο του πρώτου ορόφου της πλατείας Κάνιγγος. Και έπονται οι ασφαλιστικές εταιρείες…
Αφίξεις
* Αλλαγή κλίματος παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις με την τρόικα. Η oμάδα υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, γνωστή κι ως task force, αποδέχθηκε για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, που κατ’ ουσίαν είχαν ναυαγήσει μέσα στο περιβάλλον χρεοκοπίας, να ζητηθεί η συνδρομή του ΟΟΣΑ προκειμένου να ακολουθηθούν κανόνες και πρακτικές που θα μεγιστοποιήσουν το όφελος από το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
* Συνδετικός κρίκος θα είναι ο γενικός γραμματέας ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργος Κυριακός, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Φόροι 88,5%
* Η υπέρμετρη φορολόγηση στα τσιγάρα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον ισολογισμό που δημοσίευσε η καπνοβιομηχανία Ιmperial Tobacco Hellas που διαχειρίζεται τα σήματα West, Davidoff, Drum κ.ά.
* Από τα 567,2 εκατ. ευρώ του ετήσιου τζίρου το 2011, οι ενσωματωμένοι φόροι που αποδόθηκαν στο Δημόσιο αντιστοιχούν στα 503,4 εκατ. ευρώ ή στο 88,5% του συνόλου των εσόδων.
* Οι καπνοβιομηχανίες βλέπουν τα περιθώρια κέρδους να εξαϋλώνονται αφού δεν μπορούν λόγω της κρίσης να περάσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή και σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν και να διατηρήσουν τουλάχιστον τα μερίδια αγοράς προχωρούν σε μειώσεις τιμών προσβλέποντας στη διατήρηση ή ενίσχυση του όγκου πωλήσεων.
* Είναι μια πολιτική βεβαίως που δύσκολα θα παγιωθεί και έχει ημερομηνία λήξης, αφού αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τις εταιρείες μια και ο κίνδυνος καταγραφής μεγαλύτερων αρνητικών αποτελεσμάτων είναι ορατός.
Τα ψάρια…
* Πάνω από 40 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει ο γεωργιανός επιχειρηματίας κ. Κahka Bendukidze για να «χτίσει» ισχυρές μετοχικές θέσεις στις τρεις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας, αφού είναι πεπεισμένος ότι το ψάρι θα καταστεί σταδιακά βασικό προϊόν διατροφής.
* Το παραπάνω ποσό θα αυξηθεί μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα υποβάλει ο επιχειρηματίας για να αποκτήσει το 100% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.
…το plan B
* Η πρωτοβουλία του Linnaeus Fund που ελέγχει ο Γεωργιανός για την πλήρη εξαγορά του Δία ερμηνεύτηκε από την αγορά ως ένδειξη ότι το fund έθεσε σε εφαρμογή το plan B μια και ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την τριπλή συγχώνευση μεταξύ Δία, Σελόντα και Νηρέα ώστε να δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής στον κλάδο συνάντησε την άρνηση των διοικήσεων των δύο τελευταίων εταιρειών.
* H διοίκηση του Νηρέα ήταν από την αρχή αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και η διοίκηση της Σελόντα με τα «κόλπα» που έκανε με τη συγχώνευση της Interfish και το dilution που θα επέλθει έδειξε στον Γεωργιανό ότι δεν είναι εύκολος στόχος.
* Το fund είχε από την αρχή εναλλακτικό σχέδιο το οποίο προέβλεπε ότι θα ακολουθήσει τη στρατηγική του αποκλειστικά με τον Δία «απλώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο» υποστήριζαν τα στελέχη του.
…και οι τιμές
* Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η κίνηση του Γεωργιανού εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που οι τιμές των ψαριών, κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, έχουν πάρει την κατιούσα λόγω της λιτότητας που «πνίγει» την Ιταλία και την Ισπανία. Πρόκειται για δύο δυνατές αγορές στις οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους οι έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές.
* Ενδεχόμενη επιβράδυνση της αγοράς σε συνδυασμό με τη ρευστότητα του fund – περίπου 60 – 70 εκατ. ευρώ ήταν από την αρχή διαθέσιμα για την Ελλάδα – δεν αποκλείεται να φέρει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο Γερμανός και η γκιλοτίνα
* Το ακούσαμε και σας το μεταφέρουμε. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τρεις ευγενείς: έναν Αγγλο, έναν Γάλλο και έναν Γερμανό. Τους πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο και τους έστειλαν στην γκιλοτίνα.
* Λίγο πριν από τον αποκεφαλισμό, ρώτησαν τον Αγγλο για την τελευταία του επιθυμία και αυτός ζήτησε ένα μπουκάλι ουίσκι. Του το πήγαν, το ήπιε και μισομεθυσμένος έβαλε το κεφάλι του στη λαιμητόμο.
* Για καλή του τύχη η λεπίδα σταμάτησε λίγα εκατοστά πριν από τον σβέρκο του και οι επαναστάτες, τηρώντας τις παραδόσεις, του έδωσαν χάρη.
* Σειρά πήρε ο Γάλλος. Τον ρώτησαν για την τελευταία του επιθυμία και αυτός ζήτησε ένα καλό γεύμα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί.
* Αφού έφαγε και ήπιε, έβαλε το κεφάλι του στην καρμανιόλα και ως εκ θαύματος η λεπίδα μπλόκαρε και πάλι. Οι επαναστάτες, μη έχοντας άλλη επιλογή, του χάρισαν τη ζωή.
* Στη συνέχεια οδηγήθηκε για εκτέλεση ο Γερμανός, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την τελευταία του επιθυμία είπε στους επαναστάτες με αυστηρό ύφος: «Να φτιάξετε αυτό το μηχάνημα»!
* Το ανέκδοτο κυκλοφορεί στην Ευρώπη με αφορμή την εμμονική στάση της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο στήσιμο ενός μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας που παράγει ύφεση, σκοτώνει τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ