«Τα δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν έφτασαν ακόμη στην Ελλάδα, και οι διεθνείς ελεγκτές θεωρούν ήδη αναγκαίο τη συγκρότηση ενός τρίτου πακέτου ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν επίσης εγγυήσεις ότι η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετεί η ίδια τα δάνειά της όπως προγραμματιζόταν ήδη για το 2015, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της πρόσφατης έκθεσης της τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η χώρα από το 2015 μέχρι το 2020 θα έχει κατά πάσα πιθανότητα μια «εξωτερική δημοσιονομική ανάγκη ύψους μέχρι και 50 δις ευρώ». Αυτή η δυσάρεστη ανάλυση δεν θα αρέσει προφανώς σε ορισμένους πολιτικούς: Η συγκεκριμένη φράση διεγράφη κατόπιν πιέσεως της γερμανικής κυβέρνησης.

Επισήμως πρόκειται καταρχάς για το ότι η Ελλάδα θα λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ ύψους 130 δις ευρώ. Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το πακέτο διάσωσης. Πριν εκταμιευτούν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει ακολούθως με τους ιδιώτες πιστωτές σε παραίτηση των απαιτήσεών τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους έναντι νέων χρεογράφων. Αυτή η απομείωση του χρέους θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία στο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα.