«Τέσσερα χρόνια περιµένω να εισπράξω την επιδότηση για την επένδυση που πραγµατοποίησα στο πλαίσιο του επενδυτικού νόµου» λέει η επιχειρηµατίας κυρία Δήµητρα Τ., 34 ετών. Διαχειρίζεται µονάδα παραγωγής τροφίµων που απασχολεί 40 εργαζοµένους και βρίσκεται σε δεινή οικονοµική θέση εξαιτίας της ολιγωρίας του Δηµοσίου.
«Ως σήμερα έχει καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της δημόσιας χρηματοδότησης. Το υπόλοιπο 50% της επιχορήγησης το έχω εκχωρήσει σε τράπεζα έναντι δανείου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της επένδυσης» σημειώνει η ίδια στέλνοντας μήνυμα στους αρμοδίους: «Το οικονομικό πλάνο προβλέπει ότι η επιχείρηση θα καταγράψει κέρδη το 2013, ωστόσο η μη εκταμίευση της επιδότησης απειλεί την ίδια την ύπαρξή της και τους εργαζομένους με ανεργία. Ολα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση πληρώνει τόκους, η εικόνα του δανεισμού της επιβαρύνεται σημαντικά και η συνεργαζόμενη τράπεζα πιέζει διαρκώς για επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις».
Η επιχειρηματίας που μίλησε στο «Βήμα» και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις επενδυτών που τόλμησαν επεδύσεις και αντιμετώπισαν το αφιλόξενο περιβάλλον της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές κερδοφορίας οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό ενώ οι επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα που προσημείωσαν οι τράπεζες για να τους παράσχουν ρευστότητα.
Η συγκεκριμένη επένδυση παραγωγής τροφίμων ολοκληρώθηκε το 2008. Σύμφωνα με τον νόμο η «Εκθεση Ελέγχου» του αρμόδιου οργάνου ελέγχου ολοκλήρωσης πρέπει να είναι έτοιμη εντός δύο μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής του. «Στη δική μας περίπτωση – και ύστερα από πολλές πιέσεις, παρακάλια και προσπάθειες φιλότιμων υπαλλήλων του υπουργείου – η έκθεση ολοκληρώθηκε έπειτα από δεκαπέντε μήνες» δηλώνει η επιχειρηματίας… Και αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής: «Eπονται διορθώσεις, συμπληρώσεις, υπογραφές, σειρές προτεραιότητας, και όλα αυτά εν μέσω ανασχηματισμών, απεργιών και πολιτικών αναταραχών»…
Τροπολογία
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν μικρές επιχειρήσεις που ανέλαβαν να στήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρ’ ότι συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις όσων αναμένουν ακόμη τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Ενίοτε αυτό που λείπει από τον φάκελο (ή εντάχθηκε εκπρόθεσμα) και μπλοκάρει τη διαδικασία είναι ένα έγγραφο το οποίο καθυστέρησαν να εκδώσουν με δική τους ευθύνη κρατικές υπηρεσίες.
Η απάντηση που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) ή οποία θα αναγνωρίζει την έλλειψη εγγράφων όταν οφείλεται σε ολιγωρία των συναρμόδιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις επενδύσεων που «κόλλησαν» στη γραφειοκρατία.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Αλέξανδρου Π., ο οποίος άρχισε τη διαδικασία της επένδυσης για ένα φωτοβολταϊκά πάρκο το 2007. «Η πρώτη αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έγινε τον Μάιο του 2007» σημειώνει και εξηγεί τον γολγοθά που ζει ακόμη: «Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια που πηγαινοέρχομαι από τη Νομαρχία στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η Νομαρχία καθυστέρησε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων. Παρ’ ότι συγκέντρωσα όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης αρνούνται τη χορήγηση της επιδότησης με τη δικαιολογία ότι, ναι μεν υποβλήθηκε εγκαίρως για τις ανάγκες της αξιολόγησης η έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων, αλλά δεν υπήρχε στον φάκελο όταν αυτός υπεβλήθη! Και δεν δέχονται κουβέντα για το γεγονός ότι αυτό οφείλεται στις υπηρεσίες και όχι σε δική μου καθυστέρηση»…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ