ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ,
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΟΣ
Ο ελληνικός εμφύλιος και το διεθνές κομμουνιστικό σύστημα:

Το ΚΚΕ μέσα από τα τσεχικά αρχεία 1946-1968
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012,
σελ. 334, τιμή 20 ευρώ

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο Νίκος Μαραντζίδης παρουσιάζει το γενικό πλαίσιο της σχέσης ανάμεσα στη Μόσχα, στο διεθνές κομμουνιστικό σύστημα και στο ΚΚΕ ετην ποχή του Εμφυλίου. Στο δεύτερο μέρος, που έγραψε από κοινού με τον Κώστα Τσίβο, γίνεται αναφορά στην τσεχοσλοβακική εμπλοκή αλλά και στους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται μεταφρασμένα στα ελληνικά τα αρχειακά τεκμήρια που εντοπίστηκαν στην Τσεχία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

MICHEL FOUCAULT
Για τη λαϊκή δικαιοσύνη
Μετάφραση Αντώνης Μαούνης,
εισαγωγή Στέφανος Ροζάνης,
επίμετρο Παναγιώτης Δελλής,

Εκδόσεις Εξάρχεια, 2011,
σελ. 96, τιμή 7 ευρώ

Κατά πόσον τα δικαστήρια αποτελούν κατάλληλες μορφές λαϊκής δικαιοσύνης; Ο Μισέλ Φουκώ θεωρεί ότι τα δικαστήρια είναι μορφές χειραγώγησης της λαϊκής δικαιοσύνης, η οποία, αντίθετα, πρέπει να ασκείται από τις ίδιες τις μάζες και να μη βασίζεται «σε μια οικουμενική και αφηρημένη ιδέα για τη δικαιοσύνη» αλλά στην ίδια την εμπειρία των μαζών. Το βιβλίο αναδεικνύει τη ριζοσπαστική και νιτσεϊκή πολιτική σκέψη του γάλλου φιλοσόφου.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΑΧΣΙΝ ΓΙΟΥΤΖΕΛ
Ουρανοξύστης

Μετάφραση Νίκη Σταυρίδη,
Εκδόσεις Κέδρος, 2012,
σελ. 472, τιμή 19,90 ευρώ

Ο διάσημος δικηγόρος Τζαν Τεζτζάν ένα πρωινό του 2073 σκαρφίζεται ένα σατανικό σχέδιο: αν γινόταν να ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη, τίποτε δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια του πελάτη του, Τεμέλ Ντικέρ, να χτίσει ουρανοξύστες σε ολόκληρη την Ισταμπούλ και να τη μετατρέψει σε μια μοντέρνα και υπέρλαμπρη μεγαλούπολη αντάξια της Νέας Υόρκης. Ενα πολιτικό μυθιστόρημα για την Τουρκία της ξέφρενης ανάπτυξης που απέσπασε το βραβείο «Balkanika» 2007.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ANNA GRIMSHAW,
AMANDA RAVETZ
Ο κινηματογράφος της παρατήρησης:
ανθρωπολογία, κινηματογράφος και η εξερεύνηση της κοινωνικής ζωής
Μετάφραση Ειρήνη Κατσουνάκη

Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 326, τιμή 19 ευρώ

Η πρώτη ιστορική και εμπεριστατωμένη αποτίμηση του ρεύματος που ονομάστηκε «κινηματογράφος της παρατήρησης» και κατηγορήθηκε για την αποστασιοποιημένη κάμερά του. Οι δύο συγγραφείς εξετάζουν έργα, κινηματογραφιστές και θεωρητικούς του, από τον André Bazin και τους ιταλούς νεορεαλιστές ως το αμερικανικό cinéma vérité και τις εθνογραφικές ταινίες των Herb Di Goia, David Hancock και David MacDougall. Εξετάζονται επίσης συγκεκριμένα έργα της Εύας Στεφανή.

ΑΦΗΓΗΜΑ

FERNANDO PESSOA
Σημειώσεις στη μνήμη του δασκάλου μου Καέιρο
Μετάφραση Βασίλης Πουλάκος,

Εκδόσεις Ροές, 2012,
σελ. 112, τιμή 8,52 ευρώ

Στο έργο εκτίθενται οι αναμνήσεις από τις συναντήσεις ενός κύκλου λογοτεχνών όπου δεσπόζει η μορφή του «δασκάλου» Αλμπέρτο Καέιρο. Ο τελευταίος διδάσκει ένα είδος παγανισμού, λατρείας της φύσης και προσήλωσης στα δεδομένα που λαμβάνονται μέσω των αισθήσεων. Γύρω του περιστρέφονται ο «συγγραφέας» του κειμένου Αλβαρο ντε Κάμπος, ο Ρικάρντο Ρέις, ο Αντόνιο Μόρα και φυσικά ο ίδιος ο Φερνάντο Πεσόα, ο οποίος είναι όλοι οι παραπάνω μαζί.

ΠΟΙΗΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΣ
Διαφυγή

Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2011,
σελ. 50, τιμή 7,46 ευρώ

Η 14η συλλογή του ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1933. Τέσσερις είναι οι υπαρξιακές συνθήκες της «Διαφυγής» που εμπεριέχει 32 ποιήματα («Η ταινία», «Η επικοινωνία», «Η αβεβαιότης» και «Το δώρο»). «Θα ήθελα να βρεθώ κι εγώ/ μετά το βουητό του μεσημεριού/ στον έρημο δρόμο/ με τα παιδιά και τα σκυλιά μαζί/ και τη χαρά του παιχνιδιού, να σπάσω/ τη θανατερή σιωπή» γράφει ο Σπύρος Κατσίμης στο ποίημα «Διαδήλωση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ