Η χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης μεταγραφών TMS (Transfer Matching System) που εφαρμόζει από το φθινόπωρο του 2010 η FIFA για να αυξήσει τη διαφάνεια των διεθνών μετακινήσεων ποδοσφαιριστών, αποδεικνύεται και μια εξαιρετική βάση δεδομένων για την ανάλυση των τάσεων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι της FIFA μελετώντας όλες τις μετακινήσεις που έγιναν στο 2011 δημοσίευσαν μια σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

Κάθε 45 λεπτά γινόταν και μια διεθνής μεταγραφή, καθώς από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2011 έγιναν 11.500 μεταγραφές. Οπως ήταν αναμενόμενο οι πιο «καυτοί» μήνες ήταν ο Ιανουάριος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, περίοδος κατά την οποία έγινε το 60% των μεταγραφών. Οι περισσότερες μετακινήσεις έγιναν την 31η Αυγούστου, όταν 317 ποδοσφαιριστές άλλαξαν σύλλογο.

Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως και να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 70% των μετακινήσεων αφορούσε ελεύθερους ποδοσφαιριστές! Μόλις 10% των μεταγραφών αφορούσε αγορά ενός ποδοσφαιριστή που είχε συμβόλαιο, ενώ το 12% ήταν μετακινήσεις με τη μορφή δανεισμού και το 8% ήταν οι επιστροφές των δανεικών. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των μετακινήσεων έγινε χωρίς να υπάρχει οικονομική συναλλαγή!

Για το 14% των μεταγραφών όπου ξοδεύτηκαν χρήματα, είτε για την αποζημίωση συλλόγων, είτε για την προμήθεια των ατζέντηδων, το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ εισέπραξαν οι εμπλεκόμενοι ατζέντηδες), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που μεταγράφηκαν είναι 23 ετών. Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που άλλαξε φανέλα ήταν 46 ετών, ενώ οι ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών που πέρασαν τα σύνορα της πατρίδας τους ήταν λιγότεροι από 100.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της αγοράς το οποίο καλύπτουν οι βραζιλιάνοι και αργεντίνοι παίκτες, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο 20% όλων των διεθνών μεταγραφών στο 2011 (13% οι βραζιλιάνοι και 7% οι αργεντίνοι)!