11%

ελαφρύτερες έχουν γίνει κατά μέσον όρο οι πολικές αρκούδες τα τελευταία 20 χρόνια.

7%

πιo ελαφρά γίνονται τα φρούτα του πάθους με κάθε παραπάνω βαθμό Κελσίου που προστίθεται στη μέση θερμοκρασία.

14%

πιo βαριά γίνεται όμως η σαλαμάνδρα τίγρης με κάθε παραπάνω βαθμό Κελσίου.

Τα παζλ βοηθούν τα παιδιά στη γεωμετρία!

Παιδιά ηλικίας 2 ως 4 ετών τα οποία αγαπούν να παίζουν με παζλ αποκτούν νωρίς την αίσθηση του χώρου και σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζουν αυξημένες ικανότητες στη γεωμετρία αλλά και στα μαθηματικά γενικότερα. Αυτό διεπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου οι οποίοι παρακολούθησαν επί μακρόν 53 ζεύγη γονέων και παιδιών από ποικίλα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι τα νήπια που κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τους γονείς επέλεγαν να παίξουν με πάσης φύσεως παζλ ανέπτυσσαν νωρίς την ικανότητα να κάνουν νοητικές χωροταξικές ασκήσεις, πράγμα που σε μεγαλύτερες ηλικίες «μεταφραζόταν» σε καλύτερους βαθμούς στη γεωμετρία αλλά και σε άλλα πεδία που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Με άλλα λόγια, τα τουβλάκια και τα παζλ είναι το πρώτο μάθημα γεωμετρίας των νηπίων.

Φράουλες από σπίτι

Η οργανική καλλιέργεια (αυτή που στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να λέγεται «βιολογική») παράγει φράουλες με λιγότερες μορφολογικές ανωμαλίες καθώς επικονιάζεται μεγαλύτερο ποσοστό καρπών. Αυτό σημειώνουν με άρθρο τους στην επιθεώρηση «PLoS ONE» σουηδοί ερευνητές οι οποίοι συνέκριναν την παραγωγή συμβατικής και οργανικής καλλιέργειας φράουλας. Οι ερευνητές αποδίδουν το εύρημα στην ύπαρξη περισσότερων, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία, εντόμων στις οργανικές καλλιέργειες που δεν βαρύνονται με φυτοφάρμακα.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Φοβούνται στ’ αλήθεια οι ελέφαντες τα ποντίκια;

Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τα βλέπουν καν. Διότι κάθε άλλο παρά οξεία όραση διαθέτουν οι ελέφαντες. Πιο πολύ οι ελέφαντες οδηγούνται από την όσφρησή τους με τη βοήθεια της προβοσκίδας τους. Αλλά και τα ποντίκια δεν διαθέτουν μια ιδιαίτερη οσμή ώστε να κινήσουν έστω και έτσι την προσοχή τού… μεγάλου. Η λάθος αυτή εντύπωση αποδίδεται στον μύθο που ισχυριζόταν πως ένα ποντίκι σκαρφάλωσε στον λαιμό του ελέφαντα και τον τρέλανε.