Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γαλλία υπέβαλαν αιτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την πραγματοποίηση ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στις εταιρείες που έχουν ήδη καταθέσει φακέλους περιλαμβάνονται οι ION, TGS-NOPEC, CGG Veritas και Dolphin Geophysical, ενώ ενδιαφέρον για τη διαδικασία είχε επιδείξει στο παρελθόν και η Νορβηγική PGS, στελέχη της οποίας έχουν επισκεφθεί το ΥΠΕΚΑ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε δεν αποκλείεται στη λίστα των ενδιαφερομένων να προστεθούν και άλλες εταιρείες. Από το ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει πάντως μέχρι στιγμής επίσημη πληροφόρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, που χειρίζεται το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες δήλωσε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση ότι η κατάθεση των προτάσεων θα αποτελέσει «τη λυδία λίθο, βάσει της οποίας θα κριθούμε όλοι».

Το προφίλ των εταιρειών

* Η νορβηγική TGS Nopec δραστηριοποιείται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Ασία, Αυστραλία και Αρκτική. Τα έσοδά της το 2011 ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια και τα κέρδη τα 170 εκατ. Η TGS την περίοδο 2003 – 2005 έκανε σεισμικές έρευνες και στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

* Η ION από τις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στην Ευρώπη (Ιρλανδία, Πολωνία) όπου έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 12.000 χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών, στις ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, στην Αφρική (Αγκόλα, Κονγκό, Γκαμπόν, Μαδαγασκάρη, Κένυα, Τανζανία, Σευχέλλες, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Γουινέα και Νιγηρία), στον Αρκτικό κύκλο, στην Αυστραλία και την Ινδία.

Το 2011 είχε έσοδα κοντά στο μισό δισ. δολάρια και κέρδη 35 εκατ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1968, έχει έδρα στο Τέξας και απασχολεί 1.000 εργαζόμενους.

* Η CGG Veritas ιδρύθηκε το 1931 και κάνει σεισμικές έρευνες από το 1947. Η έδρα της είναι στη Γαλλία, έχει 70 γραφεία ανά τον κόσμο και ο όμιλος στον οποίο ανήκει απασχολεί 8.000 εργαζόμενους. Το 2011 πραγματοποίησε έσοδα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

* Η Dolphin Geophysical, με έδρα τη Νορβηγία, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 και δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών με έξι πλοία. Τα έσοδά της το 2011 ήταν 98 εκατ. δολάρια και τα κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ.