Ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα επικεντρώνεται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία ετοιμάζεται στον ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι Ρωσία και Κίνα θα το στηρίξουν.

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ασκήσει βέτο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και με ομολόγους του από αραβικές χώρες, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και έναρξη ανοικτού πολιτικού διαλόγου».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους στόχους αυτούς και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία» επισήμανε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πάντως, φάνηκε επιφυλακτικός στο να συμφωνήσει σε ελεύθερη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, όπως ζητούν αρκετές χώρες.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, απηύθυνε έκκληση στην Κίνα και τη Ρωσία να μη θέσουν βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία θα ζητεί την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα Μόσχα και Πεκίνο έχουν παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια της Δύσης και των αραβικών χωρών να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικαστική για τη Συρία απόφαση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της συριακής αντιπολίτευσης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 7.500.

Η ύπατη αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει ο ΟΗΕ να βοηθήσει τους Σύρους που πλήττονται από την εμφύλια διαμάχη στη χώρα τους.

Οι βομβαρδισμοί στη Χομς και σε άλλες περιοχές από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζονται και την Τετάρτη.

Μάλιστα, δυνάμεις πεζικού επιτέθηκαν στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα των επιθέσεων του στρατού το τελευταίο διάστημα.

Αγωνία για τους δημοσιογράφους

Ανησυχία εκφράζεται για τους δημοσιογράφους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Χομς. Ο βρετανός φωτογράφος των Sunday Times μεταφέρθηκε κρυφά στον Λίβανο, σε μία επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Σύρων αντικαθεστωτικών.

Πιστεύεται ότι η γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίθ Μπουβιέ, καθώς και άλλοι δύο δημοσιογράφοι, οι Ουίλιαμ Ντάνιελς και Χαβιέ Εσπινόσα, παραμένουν στη Χομς.

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι και η Εντίθ Μπουβιέ είχε διαφύγει στον Λίβανο, ωστόσο ο Νικολά Σαρκοζί αναγκάστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Μπάμπα Αμρ

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη κοντά στο κυριότερο οχυρό των αντικαθεστωτικών, την συνοικία Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, όταν τα συριακά στρατεύματα εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση, ανακοίνωσαν πηγές της αντιπολίτευσης.

«Ο στρατός επιχειρεί να εισέλθει με δυνάμεις του πεζικού από την κατεύθυνση του ποδοσφαιρικού γηπέδου αλ Μπασέλ και διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με αυτόματα όπλα και βαρέα πολυβόλα», είπε στο Reuters ο ακτιβιστής Μοχάμαντ αλ Χόμσι από την Χομς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός βομβάρδισε την περιοχή την Τρίτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας προτού ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.