Επιτυχημένος προπονητής είναι εκείνος που κερδίζει τίτλους; Αν ήταν μόνο έτσι, τότε ο κ. Αρσέν Βενγκέρ θα είχε απολυθεί από την Αρσεναλ προ πολλού. Την εποχή του άκρατου επαγγελματισμού, καλός προπονητής είναι εκείνος ο οποίος εκτός των άλλων ανεβάζει την αξία των παικτών του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Και ο Αλσατός προπονητής των Κανονιέρηδων έχει αναδείξει και έχει χρυσοπωλήσει δεκάδες παίκτες την τελευταία δεκαετία.
Τηρουμένων των αναλογιών, σε παρόμοια κατάσταση με την Αρσεναλ βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Ο ισπανός τεχνικός των Ερυθρολεύκων κ. Ερνέστο Βαλβέρδε παρέλαβε τον Αύγουστο του 2010 μία «διαλυμένη» ομάδα και σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών κατάφερε να πολλαπλασιάσει την αγωνιστική και οικονομική της αξία.
Κάτι αντίστοιχο είχε πετύχει στον Ολυμπιακό τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σέρβος προπονητής ανέδειξε τότε ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως ο Γεωργάτος, ο Νταμπίζας, ο Τζόρτζεβιτς, ο Ελευθερόπουλος, ο Γιαννακόπουλος, για την απόκτηση των οποίων οι Ερυθρόλευκοι είχαν ξοδέψει ελάχιστα χρήματα. Ο Γεωργάτος και ο Νταμπίζας πουλήθηκαν στη συνέχεια στην ιταλική Ιντερ και την αγγλική Νιούκαστλ αντί αρκετών δισεκατομμυρίων τότε δραχμών, ενώ καριέρα στο εξωτερικό ως ελεύθεροι έκαναν ο Γιαννακόπουλος και ο Ελευθερόπουλος.
Μετά τη φυγή του κ. Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η πειραϊκή ΠΑΕ ξόδευε εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση κορυφαίων ποδοσφαιριστών κυρίως από το εξωτερικό, η οικονομική αξία των οποίων ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Αντίστοιχα δεν κατάφερε να αναδείξει την αξία πολλών παικτών τους οποίους απέκτησε ως ταλέντα από την ελληνική αγορά.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται φέτος στην ευχάριστη θέση να δέχεται προτάσεις από κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου για πώληση ποδοσφαιριστών του. Το 2011 απέκτησε τα δικαιώματα του Βέλγου φορ Κέβιν Μιραλάς από τη γαλλική Σεντ Ετιέν αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα τουλάχιστον τρεις ομάδες της Αγγλίας δηλώνουν πρόθυμες να σπάσουν τη ρήτρα των 8 εκατ. ευρώ και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.
Το 2008 ο Ολυμπιακός πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ στον Αρη για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, η αξία του οποίου μετά τις πρόσφατες εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ εκτιμάται πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2011 απέκτησε ελεύθερο από την ΑΕΚ τον Ραφίκ Τζιμπούρ και ένα χρόνο μετά έχει δελεαστικές προτάσεις να τον πουλήσει στην τουρκική Μπεσίκτας ή στη γαλλική Μαρσέιγ. Τα ίδια ισχύουν και για τους Φουστέρ, Μέγιερι, Χολέμπας, Μανιάτη τα ονόματα των οποίων μετράνε πλέον στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Εν ολίγοις ο ρόλος του προπονητή στην οικονομική ευημερία κάθε ομάδας είναι καθοριστικός. Η ανάδειξη των ικανοτήτων και η άντληση του 100% των δυνατοτήτων κάθε παίκτη, είναι ταλέντο το οποίο δυστυχώς απουσιάζει από πολλούς προπονητές, μηδέ εξαιρουμένων και ορισμένων από εκείνους που κατέκτησαν τίτλους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο κ. Βαλβέρδε δεν έχει αποφασίσει αν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Το ενδεχόμενο να υποκύψει στις σειρήνες που του φωνάζουν να επιστρέψει στην Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβιζιόν είναι πολύ πιθανό. Τότε θα καταγραφεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο το μέγεθος της απώλειάς του.