Χωρίς τα δρομολόγια του Μετρό, των ΗΣΑΠ και του Τραμ θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα την Πέμπτη 1η Μαρτίου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα Σωματεία των Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Οι Ηλεκτροδηγοί καταγγέλουν την διοίκηση της εταιρίας για αδιαφορία, καθώς από τον Ιούλιο δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ούτε νέο οργανόγραμμα, ενώ η επιχείρηση πλήττεται από την λαθρεπιβίβαση και την συνεπαγόμενη μεγάλη διαφυγή εσόδων. Μάλιστα, τα τρία σωματεία κατηγορούν την διοίκηση της εταιρίας για «νοοτροπία του τίποτα».

Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ

«Τον Αύγουστο του 2011, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, μέσω των εξουσιοδοτημένων στελεχών της, παρέδωσε το προτεινόμενο σχέδιο οργανογράμματος και κανονισμού λειτουργίας τα οποία θα καταρτίζονταν ώστε να λειτουργήσει η προσφάτως μετασχηματισμένη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Επίσης, στις 25/07/11, κατήγγειλε όλες τις Σ.Σ.Ε. που είχαν συναφθεί μεταξύ Σωματείων και Εταιρείας. Βάσει του ν. 3920/2011, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των διατάξεων που αναφέρονται. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρά την «αλλαγή» των προσώπων της διοίκησης τον Σεπτέμβρη του 2011, τίποτε δεν έχει πραγματοποιηθεί από αυτά!» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Αυτό που συντελείται, είναι η συνέχιση της αδυναμίας είσπραξης εσόδων, μιας και τα μισά και πλέον εκδοτήρια εισιτηρίων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα η εισιτηριοδιαφυγή να έχει φθάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Αυτό βέβαια προκαλείται συνδυαστικά με την ελλιπέστατη δυνατότητα ελέγχου των λαθρεπιβατών, εφόσον η Εταιρεία δεν έχει κάνει το παραμικρό για την αντιμετώπιση των ως άνω όλο αυτό το διάστημα, μια και οι απολύσεις ή οι μετατάξεις έχουν μειώσει τον αριθμό του προσωπικού» υπογραμμίζεται.

«Χωρίς να προβαίνουμε σε «δίκη προθέσεων»», συνεχίζει η ανακοίνωση, «μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η νοοτροπία του «τίποτα», τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και οι προτάσεις και η βούληση από πλευράς μας για να διορθωθούν τα όποια κακώς κείμενα».

«Για ποιο λόγο λοιπόν δεν προχωρούν οι διαδικασίες, ενώ αντιθέτως, τοποθετούνται στελέχη για συντονισμό υπηρεσιών «εν όψει» της κατάρτισης του Οργανογράμματος; (Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση του Δ/ντος της ΣΤΑΣΥ σχετικά με τη δομή του Οργανογράμματος της εταιρείας όπου δεν προβλέπει καμία τέτοιου είδος θέση στο αντίστοιχο ιεραρχικό επίπεδο). Πώς προκύπτει – αν προκύπτει, που δεν προκύπτει (!…) – μέχρι τώρα η περίφημη Οικονομία Κλίμακας;», αναφέρουν οι ηλεκτροδηγοί.

Αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές Χ40 και Χ41
Στο μεταξύ, στην τροποποίηση της διαδρομής και την αύξηση των ημερήσιων δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών Χ40 και Χ41 ΟΑΚΑ- ΑΧΑΡΝΑΙ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ προχωρά από την Πέμπτη ο ΟΑΣΑ.

«Οι λεωφορειακές γραμμές θα κινούνται κυκλικά από το Ολυμπιακό χωριό μέχρι τον σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ΣΚΑ-ΑΧΑΡΝΑΙ και δεν θα διέρχονται από το τμήμα της διαδρομής μέσω της Αττικής Οδού έως το ΟΑΚΑ Με τη νέα ρύθμιση, το σύνολο των ημερήσιων δρομολογίων αυξάνεται κατά 25% περίπου και με αυτό τον τρόπο η ενιαία συχνότητα των δρομολογίων και στις δύο γραμμές βελτιώνεται σε 10 λεπτά τις ώρες αιχμής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι επιβάτες που επιθυμούν να μετακινηθούν από και προς την περιοχή του ΟΑΚΑ, μπορούν να μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό σιδηρόδρομο (σταθμός προαστιακού ΣΚΑ-ΑΧΑΡΝΑΙ και σταθμός προαστιακού ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ) χρησιμοποιώντας το ίδιο εισιτήριο (ενιαίο, χρονικής διάρκειας 90 λεπτών)» σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι των ετησίων καρτών για Λεωφορεία – Τρόλεϊ – Τραμ που μετακινούνται από και προς την περιοχή του ΟΑΚΑ χρησιμοποιώντας τις παραπάνω λεωφορειακές γραμμές, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις κάρτες τους, σε ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα ή να ζητήσουν επιστροφή της αξίας της κάρτας τους, ίση με την αξία της κάρτας αφού αφαιρεθεί αναλογικά το χρηματικό ποσό του ήδη χρησιμοποιηθέντος χρονικού διαστήματος χρήσης της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στον ΟΑΣΑ, Δ/νση Κομίστρου , Μετσόβου 15, Πεδίον Άρεως, Αθήνα και ώρες 08:00 – 14:00. Περισσότερες πληροφορίες δίδονται από το πληροφοριακό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ ή τη Δ/νση Κομίστρου 210-8200932, 210-8200848 και 210-8200936.