• Αναζήτηση
 • Φεβρουάριο του 2040 ο πιθανός…Αρμαγεδδών

  H NASA ανακοίνωσε ότι ένας αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη σε 28 χρόνια αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ο 2011 AG5 έχει διάμετρο 150 μέτρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων θα φτάσει στη διαστημική μας γειτονιά στις αρχές του 2040. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι υπάρχει 1 στις 625 πιθανότητες ο αστεροειδής να πέσει στον πλανήτη μας και αν τελικά αυτό συμβεί η πτώση του θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου του 2040.

  http://www.youtube.com/watch?v=fDPGgVUVU-E&feature=player_detailpage#t=16s


  H NASA ανακοίνωσε ότι ένας αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη σε 28 χρόνια αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ο 2011 AG5 έχει διάμετρο 140 μέτρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων θα φτάσει στη διαστημική μας γειτονιά στις αρχές του 2040. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι υπάρχει μία στις 625 πιθανότητες ο αστεροειδής να πέσει στον πλανήτη μας και αν τελικά αυτό συμβεί η πτώση του θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου του 2040.

  Ο απειλητικός βράχος

  Με τον 2011 AG5 ασχολείται ήδη η επιτροπή δράσης για επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα (Action Team on near-Earth objects) που υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι ειδικοί της επιτροπής έκαναν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία του αστεροειδή και όπως έγινε γνωστό θα τον παρακολουθούν στενά μέχρι το 2016 και θα κάνουν στη συνέχεια νέες εκτιμήσεις για το πόσο επικίνδυνος είναι για τον πλανήτη μας.

  Ευχή όλων είναι φυσικά ο 2011 AG5 να συνεχίσει το ταξίδι του και να μην αποτελέσει η Γη τον τελευταίο του σταθμό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο 2011 AG5 αν πέσει στη Γη μπορεί να μην προκαλέσει τη ζημιά που έκανε ο αστεροειδής που έπεσε στον πλανήτη μας πριν από 60 εκατομμύρια έτη εξαφανίζοντας τους δεινοσαύρους. Αν όμως πέσει σε κατοικημένη περιοχή θα την ισοπεδώσει κυριολεκτικά οδηγώντας στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους είχε διάμετρο 15 χλμ.

  Η αντιμετώπιση

  Η είδηση για τον 2011 AG5 επανέφερε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες τις οποίες μελετούν οι διαστημικές υπηρεσίες. Μια εξ αυτών είναι η εκτόξευση ενός ειδικά σχεδιασμένου σκάφους που θα πλησιάζει έναν αστεροειδή ή κομήτη που κινείται απειλητικά προς τη Γη και θα χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να εκτρέψει το ουράνιο αντικείμενο από την πορεία του.

  Αλλη ιδέα είναι η εκτόξευση ενός σκάφους που θα πλησιάζει έναν επικίνδυνο διαστημικό βράχο και θα πέφτει με δύναμη πάνω του ώστε να του αλλάζει την πορεία. Μια ακόμη ιδέα είναι η χρήση πυρηνικών όπλων που θα καταστρέφουν έναν απειλητικό αστεροειδή όμως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα αμέτρητα μικρότερα και μεγαλύτερα θραύσματα να πέφτουν τελικά στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις υπάρχουν περίπου 19 χιλιάδες «μικρομεσαία» διαστημικά αντικείμενα που κινούνται σε μια ακτίνα 200 εκατομμυρίων χλμ απο τη Γη.

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk