Ο 35χρονος Αντρέ Βίλας-Μπόας πέρυσι οδήγησε την Πόρτο στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ και του νταμπλ στην Πορτογαλία. Από τον διεθνή Τύπο θεωρήθηκε προπονητής με πρωτοπόρες ιδέες και εντυπωσιακό μέλλον. Για την απόκτησή του ο ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς πλήρωσε στην Πόρτο 15 εκατ. στερλίνες. Οκτώ μήνες μετά ο κόουτς Βίλας- Μπόας βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Η Τσέλσι παραπαίει στο πρωτάθλημα Αγγλίας (είναι 5η με 17 βαθμούς πίσω από την πρώτη Μάντσεστερ Σίτι), για το Κύπελλο παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία 1-1 στην υποδιέστερη Μπέρμιγχαμ και στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ηττήθηκε εύκολα στην Ιταλία από τη Νάπολι με 3-1.

Η τύχη του πορτογάλου προπονητή, λογικά, αναμένεται να κριθεί ανάλογα με το τι θα γίνει στο ματς εναντίον της Νάπολι στο Λονδίνο (14/3). Αν η Τσέλσι δεν προκριθεί, το πιθανότερο είναι ότι ο Αμπράμοβιτς θα του δείξει τον δρόμο για το ταμείο της απόλυσης. Η τακτική που ακολουθεί ο ρώσος μεγιστάνας από το 2003 που αγόρασε τη λονδρέζικη ομάδα, είναι ότι δεν έχει δουλειά για όποιον δεν κατακτάει τίτλους.
Σε οκτώ χρόνια απέλυσε πέντε προπονητές και οδεύει για τον έκτο. Δεν είναι δα και λίγο να «γελάει» όλη η Αγγλία με τις επιλογές του λέγοντας ότι η ακριβότερη μεταγραφή του, ο ισπανός επιθετικός Φερνάντο Τόρες δεν έχει σκοράρει τα τελευταία 21 παιχνίδια και ότι το 2012 ο τερματοφύλακας της Εβερτον Τιμ Χάουαρντ έχει πετύχει ένα γκολ και ο Τόρες κανένα!..
Αναλυτικά οι περιπετειώδεις προπονητικές επιλογές του «συντρόφου» Αμπράμοβιτς:

Κλαούντιο Ρανιέρι (18 Σεπτεμβρίου 2000 – 31 Μαίου 2004)
Το 2003 που ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι, ο Ρανιέρι μετρούσε 3 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας η οποία παρουσίαζε μία διαρκή βελτίωση. Ο Ιταλός προπονητής πήρε από τον ρώσο ιδιοκτήτη 120 εκατ. στερλίνες για μεταγραφές. Η Τσέλσι έπειτα από 49 χρόνια τερμάτισε δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ και έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον φιλόδοξο Αμπράμοβιτς η επιτυχία δεν κρίθηκε αρκετή προκειμένου να παραμείνει ο Ρανιέρι στη θέση του.
Την άνοιξη του 2004 οι πληροφορίες ήθελαν τον Ζοζέ Μουρίνιο να εγκαταλείπει το Πόρτο και να μετακομίζει στο Λονδίνο. Στον αγώνα με την Τσάρλτον οι οπαδοί της Τσέλσι φώναζαν στον Ρανιέρι «θα σε απολύσει το καλοκαίρι». «Δεν θα με απολύσει το καλοκαίρι αλλά τον Μάιο» απάντησε ο Ιταλός. Είχε δίκιο. Η θέση του Ρανιέρι αποδυναμώθηκε μετά την εκτός έδρας ήττα από τη Μονακό με 3-1 για την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Την παραμονή του επαναληπτικού ο Ρανιέρι υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου με την προσφώνηση «καλημέρα καρχαρίες μου, καλώς ορίσατε στην κηδεία».
Στο «Στάμφορντ Μπριντζ» η Τσέλσι έμεινε στο 2-2 με τη Μονακό και ο Αμπράμοβιτς πήγε στα αποδυτήρια ενημερώνοντας τους παίκτες ότι «την επόμενη φορά τα πάντα θα είναι διαφορετικά». Ο Ρανιέρι πήρε 6 εκατ. στερλίνες αποζημίωση και τον Ιούνιο του 2004 βρήκε δουλειά στη Βαλένθια. Οπως αναμένονταν, τον διαδέχτηκε ο Μουρίνιο.

Ζοζέ Μουρίνιο (2 Ιουνίου 2004 – 20 Σεπτεμβρίου 2007)
Ο Μουρίνιο είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της Τσέλσι. Σε τρία χρόνια κατέκτησε δύο πρωταθλήματα , δύο Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο Αγγλίας. Στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν κατέκτησε όμως τίποτα. Δύο φορές αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ στην ημιτελική φάση και μία από την Μπαρτσελόνα στην προημιτελική. Και όπως είχε πει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ομάδας Πίτερ Κένιον «η Τσέλσι θα θεωρηθεί μεγάλη ομάδα μόνο όταν φτάσει στο σημείο να κατακτάει δύο Τσάμπιονς Λιγκ τη δεκαετία».
Οι σχέσεις του Μουρίνιο με τον Αμπράμοβιτς διαταράχτηκαν με αφορμή την απόκτηση του Αντρέι Σεφτσένκο. Ο πορτογάλος τεχνικός δεν ήθελε την απόκτηση του ουκρανού επιθετικού. Τον άφηνε εκτός ενδεκάδας, γεγονός που δεν άρεσε στον ρώσο μεγιστάνα. Ο Μουρίνιο άρχισε να διαφωνεί με τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος Φρανκ Αρνεσεν και τον σύμβουλο του Αμπράμοβιτς Πιέτ ντε Βάισερ. Επιπλέον ουδέποτε συμβιβάστηκε με την πρόσληψη του Αβραάμ Γκραντ στη θέση του διευθυντή αθλητικού τμήματος και μέλους του συμβουλίου διευθυντών της Τσέλσι.
Η τέταρτη σεζόν του Μουρίνιο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο. Ο αριθμός των εισιτηρίων μειώθηκε στα επίπεδα προ του 2003, η ομάδα ήρθε ισόπαλη εντός έδρας με τη νορβηγική Ρόζενμποργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ και το ποδόσφαιρο που έπαιζε δεν άρεσε στον Αμπράμοβιτς. Το συμβούλιο των διευθυντών αποφάσισε ότι η Τσέλσι έπρεπε να πάρει διαζύγιο με τον προπονητή ο οποίος σε τρία χρόνια κατέκτησε έξι τίτλους και ήταν αήττητος στους εντός έδρας αγώνες.
«Το στυλ παιχνιδιού είναι όπως η ομελέτα με το αβγό. Χωρίς αβγά δεν υπάρχει ομελέτα. Και η γεύση της ομελέτας εξαρτάται από την ποιότητα των αβγών. Στο Σούπερ Μάρκετ πουλιούνται αβγά πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Οταν εμείς δεν μπορούμε να πάμε στο Σούπερ Μάρκετ Ουεϊτρόουζ όπου πουλιούνται πρώτης κατηγορίας αβγά, είναι λογικό να παρουσιάζονται προβλήματα», είχε σχολιάσει ο Μουρίνιο την παραμονή του αγώνα με τη Ρόζενμποργκ, αφήνοντας αιχμές για την ποιότητα του ρόστερ. Ο Μουρίνιο πήρε 12 εκατ. στερλίνες αποζημίωση και την επόμενη χρονιά έπιασε δουλειά στην Ιντερ Μιλάνου. Οπως αναμενόταν, τον διαδέχτηκε ο Αβραάμ Γκραντ.

Αβραάμ Γκραντ (20 Σεπτεμβρίου 2007 – 24 Μαίου 2008)
Ο Αβραάμ Γκραντ ήταν προσωπικός φίλος του Αμπράμοβιτς και ανέλαβε την Τσέλσι την ίδια μέρα που απολύθηκε ο Μουρίνιο. Υπό τις οδηγίες του η ομάδα έφτασε στον τελικό του Λιγκ Καπ και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Τους έχασε όμως και τους δύο. Τον τελικό του Λιγκ Καπ από την Τότεναμ και του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι στην Πρέμιερ Λιγκ κατέλαβε τη δεύτερη θέση και συνέχισε το αήττητο εντός έδρας σερί, ο κανόνας «χωρίς τίτλους δεν υπάρχει δουλειά» ίσχυσε και για τον Αβραάμ Γκραντ.
Ο ισραηλινός τεχνικός δεν είχε γίνει αποδεκτός από μεγάλη μερίδα των οπαδών η οποία συνέχιζε να φωνάζει το όνομα του Μουρίνιο. Διχασμένοι ήταν και οι ποδοσφαιριστές. Κάποιος από αυτούς υποστήριξε ότι η Τσέλσι με τον Γκραντ γύρισε 25 χρόνια πίσω και οι προπονήσεις θύμιζαν σχολικές επαναλήψεις. Ο Αμπράμοβιτς απογοητεύτηκε από την απώλεια του Τσάμπιονς Λιγκ παρότι χάθηκε στη διαδικασία των πέναλτι και από μια στραβοκλωτσιά του Τζον Τέρι ο οποίος γλίστρησε κατά την εκτέλεση.
Η απόλυση του Γκραντ ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου. «Οταν ανέλαβα την Τσέλσι, κανένας, ούτε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν μας είχε ξαναδεί εκεί που φτάσαμε» σχολίασε ο ισραηλινός προπονητής. Ο Γκραντ πήρε 5 εκατ. στερλίνες αποζημίωση και τον Οκτώβριο του 2009 επέστρεψε στην Πόρτσμουθ. Τον διαδέχτηκε ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι ο οποίος το 2002 είχε οδηγήσει την Εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το 2004 την Πορτογαλία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Λουίς Φελίπε Σκολάρι (1 Ιουλίου 2008 – 9 Φεβρουαρίου 2009)
Για πρώτη φορά ένας παγκόσμιος πρωταθλητής αναλάμβανε μία αγγλική ομάδα. Η φιλοσοφία του δεν ταίριαζε όμως με τους ποδοσφαιριστές της Τσέλσι. Οι προπονήσεις του θεωρούνταν χαλαρές. Από τους παίκτες ζητούσε να αυτοσχεδιάσουν. Η Τσέλσι είχε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να πέφτει στον βαθμολογικό πίνακα.
Οι παίκτες δεν άντεξαν την πολύ ελευθερία του βραζιλιάνου κόουτς και χαλάρωσαν. Ενδεχομένως έμειναν και από δυνάμεις. Ο Σκολάρι επιπλέον κατηγορήθηκε ότι δεν μπόρεσε να ανανεώσει την ομάδα. Ο Βραζιλιάνος ζήτησε τον απόκτηση των συμπατριωτών του Ντέκο και Ρομπίνιο. Η διοίκηση του αγόρασε μόνο τον πρώτο.
Στην ανακοίνωση της απόλυσής αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «το παιχνίδι και τα αποτελέσματα της ομάδας χειροτέρεψαν στο πιο καθοριστικό σημείο της αγωνιστικής περιόδου». Ο Σκολάρι απολύθηκε μετά την εντός έδρας λευκή ισοπαλία με την ουραγό Χαλ και έπειτα από μια σειρά δέκα αγώνων στους οποίους σημείωσε μόνο τρεις νίκες.
Τον Σκολάρι αντικατέστησε μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ο Ολλανδός Γκους Χίντινγκ ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και ομοσπονδιακός προπονητής της Ρωσίας. Επί των ημερών του η Τσέλσι κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα με δύο ισοπαλίες. Στο Λονδίνο 1-1 και στη Βαρκελώνη 0-0. Ο Σκολάρι τον Ιούνιο του 2009 υπέγραψε συμβόλαιο στην πρωταθλήτρια Ουζμπεκιστάν Μπουντενκόρ και την Τσέλσι ανέλαβε ο πρώην προπονητής της Μίλαν Κάρλο Αντσελότι.

Κάρλο Αντσελότι (1 Ιουνίου 2009 – 22 Μαίου 2011)
Ο Κάρλο Αντσελότι την πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Τσέλσι κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας, επιτυχία μοναδική στην ιστορία του συλλόγου. Τη δεύτερη χρονιά παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί. Τον Ιανουάριο η ομάδα έπεσε στην 5η θέση της βαθμολογίας. Ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε 50 εκατ. ευρώ για να πάρει από τη Λίβερπουλ τον Ισπανό Φερνάντο Τόρες και 15 εκατ. για να αγοράσει τον Βραζιλιάνο Νταβίντ Λουίς από την Μπενφίκα.
Η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας όμως δεν βελτιώθηκε. Ο Ιταλός έμεινε χωρίς τίτλους και με δεδομένο ότι στην πρώτη του χρονιά έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ στη φάση των «16» από την Ιντερ του Μουρίνιο και τη δεύτερη χρονιά στην προημιτελική φάση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η τύχη του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ήταν προδιαγεγραμμένη.
Τον Νοέμβριο του 2010 αρχικά απολύθηκε ο βοηθός του Ρέι Γουίλκινς και στη θέση του προσλήφθηκε ο Νιγηριανός και προσωπικός φίλος του Αμπράμοβιτς Μάικλ Εμενάλο. Στις 8 Μαίου η Τσέλσι ηττήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ» από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα παιχνίδι στο οποίο κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλήματος. Η απόλυση του Αντσελότι ανακοινώθηκε δύο ώρες μετά το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος στο οποίο η Τσέλσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και έφτασε η ώρα των αλλαγών». Ο Ιταλός πήρε αποζημίωση 6 εκατ. στερλίνες και στο τέλος του 2011 ανέλαβε τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Τον διαδέχτηκε στον πάγκο της Τσέλσι ο Πορτογάλος Αντρέ Βίλας-Μπόας για την αποδέσμευση του οποίου ο Αμπράμοβιτς κατέβαλε στην Πόρτο 15 εκατ. στερλίνες.

Αντρέ Βίλας-Μπόας (22 Ιουνίου 2011 – ;;;)
Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος ίσως αποδειχθεί η χειρότερη για την Τσέλσι από το 2003 που την αγόρασε ο Αμπράμοβιτς. Οι Μπλε βρίσκονται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Πρέμιερ Λιγκ, 17 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι και στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ηττήθηκαν 3-1 από τη Νάπολι στην Ιταλία. Ο Βίλας-Μπόας ισχυρίζεται ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι στην ομάδα τη φιλοσοφία του και δεν τον βοηθάνε.
Οπως και νάχει ο Αμπράμοβιτς έχει αρκετούς λόγους για να διώξει άλλον έναν προπονητή. Πριν από δύο εβδομάδες ο Ρώσος επισκέφτηκε τα αποδυτήρια για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα. Μετά την ήττα από την Εβερτον είχε συζήτηση με τους παίκτες στους οποίους εξήγησε τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Τσέλσι δεν συμμετάσχει του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Κατά την άποψη του Αβραάμ Γκραντ ο Βίλας-Μπόας μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι χαρακτήρισε τον Πορτογάλο «κλινικά νεκρό». Ο πρόεδρος της Πόρτο δήλωσε ότι αρκετοί παίκτες της Τσέλσι μιλάνε ακόμη με τον Μουρίνιο. Η ισπανική εφημερίδα «Marca» συνέταξε κατάλογο υποψηφίων διαδόχων του Βίλας-Μπόας.
Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς έδωσε προθεσμία στον πορτογάλο προπονητή μέχρι τον επαναληπτικό Κυπέλλου με την Μπέρμιγχαμ και του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Νάπολι. Στον εντός έδρας αγώνα με την Μπέρμιγχαμ (ομάδα Β΄ κατηγορίας) η Τσέλσι παραχώρησε ισοπαλία 1-1. Από τη Νάπολι ηττήθηκε εύκολα και καθαρά 3-1. Αν μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, η καριέρα του 35χρονου Πορτογάλου στην Τσέλσι, προφανώς θα τελειώσει άδοξα.

Ο ίδιος προπονητής της Τσέλσι μετά τη νίκη (3-0) της ομάδας του επί της Μπόλτον για την Πρέμιερ Λιγκ παραδέχτηκε ότι δεν είναι σίγουρος για το μέλον του στην τεχνική ηγεσία των Μπλε και ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση στην οποία πέρυσι τέτοια εποχή βρέθηκε ο Κάρλο Αντσελότι. «Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει αυτή τη φορά ο ιδιοκτήτης της ομάδας Ρομάν Αμπράμοβιτς. Δεν γνωρίζω τι σκέφτεται. Η κατάσταση είναι ίδια όπως πέρυσι με τον Αντσελότι. Τότε ο Ιταλός απολύθηκε. Ελπίζω να μου δώσει τη δυνατότητα να δουλέψω πάνω στο σχέδιο που έχω καταθέσει, αλλά δεν είμαι σίγουρος» υπογράμμισε ο Βίλας-Μπόας.