Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας, μετά τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ τον περασμένο Δεκέμβριο, διεξάγονται την Πέμπτη στο Πεκίνο.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να διαπιστώσουν «τι είναι προετοιμασμένη να κάνει η νέα ηγεσία στη Βόρειο Κορέα» και εάν η χώρα θα τιμήσει τις υποσχέσεις να τερματίσει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα βάσει της εξαμερούς συμφωνίας του 2005.

«Είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε από εκεί όπου είχαμε μείνει στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο και στη συνάντηση στη Γενεύη τον Οκτώβριο;» διερωτήθηκε ο Γκλιν Ντέιβις, ο ειδικός αμερικανός επιτετραμμένος, αρμόδιος για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Β.Κορέας.

Ο Ντέιβις είπε ότι ελπίζει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών να επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, καθώς και στα «ανθρωπιστικά θέματα και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό η Βόρειος Κορέα να ξαναρχίσει τον διάλογο με τους γείτονές της, ειδικά τη Νότιο Κορέα αλλά επίσης και με την Ιαπωνία».

Πάντως, η Πιονγιάνγκ δείχνει να μένει αμετακίνητη από την πολιτική του Κιμ Γιονγκ-ιλ, κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στη Ν.Κορέα.

Την Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β.Κορέας μετέδωσε επίσημη ανακοίνωση κυβερνητικού αξιωματούχου που χαρακτήριζε «παιδαριώδη φάρσα» και «απαράδεκτα αυταρχική πρόκληση» τη διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Σεούλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Νότιος Κορέα έχει καλέσει την Πιονγιάνγκ να μετάσχει στη σύνοδο, στην οποία θα λάβουν μέρος ηγέτες 50 κρατών μεταξύ των οποίων και ο Μπ.Ομπάμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.