Ενα… ρινικό εμβόλιο ενάντια στον νοροϊό – τον κύριο «ένοχο» για πρόκληση ιογενούς γαστρεντερίτιδας – είναι πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα σε πέντε χρόνια.

Ενθαρρυντικά πειράματα σε ζώα

Ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (ΑΑΑS) που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στο Βανκούβερ του Καναδά, ότι τα μέχρι στιγμής πειράματα του εμβολίου σε ζώα έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή Τσαρλς Αρντζεν το εμβόλιο φαίνεται να προκαλεί ανοσολογική απόκριση τέτοια που φαίνεται ότι θα προστατεύει και τον άνθρωπο από τη λοίμωξη με νοροϊό. Οι ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν τώρα κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εκατοντάδες εθελοντές.

Με τον όρο νοροϊός εννοούμε ουσιαστικώς μια οικογένεια ιών που μολύνουν τα τρόφιμα. Ο νοροϊός επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τοιχωμάτων του πεπτικού σωλήνα. Παρότι η λοίμωξη με νοροϊό είναι σπανίως θανατηφόρα, τα συμπτώματα (όπως διάρροιες και έμετοι) μπορεί να είναι έντονα και να ταλαιπωρούν το άτομο επί τρία 24ωρα κατά μέσο όρο. Ο νοροϊός είναι άκρως μεταδοτικός και εξαπλώνεται ταχύτατα στον πληθυσμό, κυρίως σε μέρη όπως τα στρατόπεδα ή τα κρουαζιερόπλοια.

Αποτελεσματικότερη η ρινική χορήγηση

Oπως αναφέρουν οι επιστήμονες από την Αριζόνα η πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στον νοροϊό με χορήγηση του εμβολίου από τη μύτη φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικότερη από εκείνη που αφορά χορήγηση από το στόμα. Ο καθηγητής Αρντζεν τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι το εμβόλιο θα περιέχεται σε μια μικρή συσκευή ψεκασμού. Ο ψεκασμός στο ένα ρουθούνι θα είναι αρκετός για να γεμίσει με το φάρμακο ολόκληρη η ρινική κοιλότητα.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε με βάση συνθετικές πρωτεΐνες που ανευρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού. Μάλιστα οι πρωτεΐνες παρήχθησαν σε γενετικώς τροποποιημένα φύλλα φυτού καπνού. Οι πρωτεΐνες σχηματίζουν κενά ιϊκά «κελύφη» τα οποία δρουν ως αντιγόνα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Ο καθηγητής Αρντζεν κατέληξε λέγοντας ότι «τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί και τώρα απομένουν τα θέματα έγκρισης του εμβολίου από τις αρμόδιες αρχές. Εάν όλα πάνε καλά το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει σε τέσσερα με πέντε χρόνια».