Οι απώλειες των τραπεζών λόγω των υψηλότερων ζημιών που θα καταγράψουν από το PSI οδήγησαν σε αισθητή πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη με την υποβάθμιση της Fitch, αν και αναμενόμενη, να επιβαρύνει το κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,67% κλείνοντας στις 751,96 μονάδες, ενώ οι τράπεζες απώλεσαν 12,67%, αν και ο κλάδος σημειώνει ακόμη από τις αρχές του έτους κέρδη 70% περίπου.

Έχουμε ρευστοποιήσεις κερδών από βραχυχρόνιους επενδυτές που δεν θέλουν να έχουν κίνδυνο στα χέρια τους. Υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς και με ποιον τρόπο θα γίνει το PSI και λόγω των μεγαλύτερων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Παράλληλα, η υποβάθμιση της Fitch, αν και ήταν αναμενόμενη, χάλασε το κλίμα στην αγορά, επισημάνουν, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να ξεφύγει από το λεγόμενο «σπιράλ θανάτου» της βαθιάς ύφεσης.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «C» από «CCC», σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ίσως αναγκάσει τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απώλεσε 12,69%, της Alpha Bank 15,09%, της Πειραιώς 17,09% και της Eurobank 17,09%.

Η τελευταία αναμένεται σύμφωνα με πηγές του Reuters να πουλήσει το 70% της θυγατρικής της στην Τουρκία, Eurobank Tekfen, στην κουβεϊτιανή Burgan Bank.

O δείκτης εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 7,25% με τη μετοχή του ΟΤΕ να χάνει 3,04%.

Σημαντική συμμετοχή ιδιωτών στο PSI αναμένει ο Γιόζεφ Ακερμαν

Στην αγορά εκφράζονται φόβοι ότι το PSI θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες. Οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs), οι οποίες επιβάλλουν ζημίες στους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην περικοπή του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιηθούν εάν το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία του PSI υπερβεί τα δύο τρίτα, κάτι που μεγάλο μέρος της αγοράς θεωρεί σχεδόν βέβαιο.

Η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) αναμένεται να είναι σημαντική, είπε πάντως την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Παράλληλα, ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από ό,τι η πλειονότητα των ομολόγων, τα οποία θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο.

H Μέρκελ αντιμέτωπη με ανταρσία βουλευτών της για το ελληνικό σχέδιο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ίσως δυσκολευτεί να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας της το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αναγκαστεί να στηριχθεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης, είπαν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη.

Αρκετοί βουλευτές του κόμματός της και του μικρότερου κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) που συμμετέχει στην κυβέρνηση, δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην ψήφιση του νέου πακέτου διάσωσης.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα περάσει το νομοσχέδιο από την κάτω Βουλή της Γερμανίας καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και του κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, το να χρειαστεί να στηριχθεί η Μέρκελ σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να περάσει τον νόμο για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ίδια και το κόμμα της.

«Θα ψηφίσω ‘όχι’ ό,τι και να γίνει διότι το μόνο που θα καταφέρει (το νέο σχέδιο) θα είναι να καθυστερήσει την πτώχευση», είπε στο Reuters ο Κλάους Πέτερ Βιλς που ανήκει στο κόμμα των χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Εάν 19 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψηφίσουν κατά του σχεδίου ή απέχουν της ψηφοφορίας, τότε η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.