Πληθαίνουν, μέρα με τη μέρα, τα παραδείγματα εστιατόρων που αναθεωρούν την τιμολογιακή τους πολιτική, σε σχέση με το κρασί, προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες της κρίσης.

Κάποιοι δειλά και ενίοτε κουτοπόνηρα. Κάποιοι άλλοι, όμως, με θάρρος και ξεκάθαρη προσέγγιση. Σε αυτούς τους τελευταίους δικαιούται να περιληφθεί και η παλιότερη ίσως ταβέρνα της Αττικής, Του Σκορδά το Χάνι, με 150 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας.

Κάποτε σταθμός για όσους ταξίδευαν, συνήθως πεζή, από τα Μεσόγεια στην Αθήνα, στέκι κυνηγών και της έφιππης αθηναϊκής αριστοκρατίας αργότερα, κυριακάτικος προορισμός της ανερχόμενης μεσαίας τάξης, καταφύγιο ερώτων και τόπος συνάντησης στελεχών από τις πέριξ βιομηχανίες, του Σκορδά το Χάνι, στο Πικέρμι, αποτελεί σημείο σταθερής γαστρονομικής αναφοράς για πολλές γενιές κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες του πήραν μια τολμηρή πρωτοβουλία, που για μας αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να το επισκεπτόμαστε. Οι τιμές των επώνυμων εμφιαλωμένων κρασιών – και πιστέψτε με, πολλά καλά ονόματα είναι εδώ – που προσφέρονται στον κατάλογο, είναι μόλις €6 ακριβότερες, από αυτές που βρίσκουμε στα ράφια μιας κάβας!

Αν σκεφθεί κανείς ότι η συνήθης πρακτική των εστιατόρων συνίσταται στον τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό της τιμής, καταλαβαίνει ότι Του Σκορδά το Χάνι, εκτός από το φαγητό, αγαπάει το κρασί κι εμείς τουλάχιστον θέλουμε να του το ανταποδώσουμε.

Άλλωστε, πού αλλού θα βρούμε Σαββατιανό Παπαγιαννάκου στα €12 ή Μαντίνεια Τσέλεπου στα €15,50 ή ακόμα Νεμέα Σκούρα στα €14 και συγχρόνως νόστιμο φαγητό;

Του Σκορδά το Χάνι, Λεωφόρος Μαραθώνος 69, Πικέρμι, τηλ. 210 6039 240-1