Μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος εκ μέρους των Ρώσων και της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gasprom για έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, εμφανίσθηκαν με σοβαρές προτάσεις οι Κινέζοι.

Συγκεκριμένα οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για όλο το πακέτο, αξίας πολλών δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει όλα τα στάδια των ερευνών έως και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Κρατικοί κινεζικοί ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η PetroChina, η Sinopec, η Cnooc έδειξαν το ενδιαφέρον τους προς την κυπριακή κυβέρνηση που δεν περιορίζεται_ όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»_ σε έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα, αλλά και στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και σε έργα ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία απροσδόκητη ευχάριστη έκπληξη, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, με δεδομένο ότι στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης που αρχίζει η Κύπρος δείχνουν και άλλες χώρες, καθώς και ενεργειακοί κολοσσοί, ενδιαφέρον. Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν, επικαλούμενοι υψηλό κόστος, αλλά στην ουσία η απόσυρση του ενδιαφέροντός τους, οφείλεται στο γεγονός ότι υπέγραψαν συμβόλαια με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα νέες αποκαλύψεις για ύπαρξη φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές εντός της Κύπρου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η ανακάλυψη είναι εξαιρετική και ενδιαφέρει πρωτίστως και την χώρα μας τη στιγμή που οι ενδείξεις που υπάρχουν για μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων βρίσκονται σε οικόπεδα Ελλάδας_ Κύπρου.

Αυτό έγινε γνωστό σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στη Νέα Ορλεάνη, από τον επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (BEICIP) που είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος για θέματα ενέργειας της κυπριακής κυβέρνησης: «Η ανακάλυψη βρίσκεται εντός της ΑΟΖ Κύπρου, νοτιοδυτικά της Πάφου, στα ανεπίσημα όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος και οι ενδείξεις που υπάρχουν αναφέρουν για ένα μεγάλο κοίτασμα, ενδεχομένως ανάλογο του Λεβιάθαν», ειπώθηκε συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα άρχισαν στην Κύπρο νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου (επαρχίας Λεμεσού) υπό την διακριτική παρουσία ισραηλινών πολεμικών. Το ερευνητικό Ramform Vanguard της νορβηγικής PGS άρχισε τις έρευνες, ενώ ένα δεύτερο σκάφος το M/VGeosund, που ναύλωσε το Ζύγι αναμένεται να αρχίσει τις έρευνες εντός της ημέρας νότια της Κύπρου.