«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη και αυτά τα 100 δισ. ευρώ, που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25 ή 30%, δεν επαρκούν. Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60 ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση» δήλωσε στο Deutschlandradio o επιφανής γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε.

Είναι πλέον πολύ αργά για να διασωθεί η Ελλάδα, υποστηρίζει ο ίδιος. «Ακόμα και πριν ένα χρόνο ή ακόμα και πριν δύο χρόνια ήταν πολύ αργά. Δεν διασώσαμε την Ελλάδα –η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βυθίζεται στο χάος – αλλά εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τα επιτόκια της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» λέει.

Στο ερώτημα, εάν «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν εδώ και καιρό ποντάρει στο λάθος άλογο», ο κ.Ότε απαντά θετικά, επισημαίνοντας ότι «πρέπει κανείς να σκεφθεί εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και να ισχυροποιήσει την Ε.Ε. και όχι κατ’ ανάγκην να επιμένει τόσο δογματικά να κρατήσει στην ευρωζώνη μια χώρα που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ με το 2,6%».