Σκηνοθέτης διασήμων ταινιών της δεκαετίας του 1970 και του 1980 («Γκριζ», «Η γαλάζια λίμνη», «Οι εραστές του καλοκαιριού» κ.α.), ο αμερικανός κινηματογραφιστής Ράνταλ Κλάιζερ βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσει masterclass κινηματογράφου στο κοινό του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία του ΙΜΚ στο πλαίσιο των Act and Re- Act: Masterclasses που πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Λιβανού, στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη, προσφέροντας στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μια ακόμη δυνατότητα κατάρτισης με συμμετοχή χαμηλού κόστους. Για την επίσκεψη του Κλάιζερ στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο έπαιξε η επαφή των ηθοποιών Βλαδίμηρου Κυριακίδη και Έφης Μουρίκη μαζί του. Ο Κυριακίδης άλλωστε είχε έναν μικρό ρόλο στους «Εραστές του καλοκαιριού», ταινίας που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Σαντορίνη και έπαιξε ρόλο στην διαφήμιση του νησιού διεθνώς.

Την Κυριακή το μεσημέρι (19 Φεβρουαρίου) στο γεμάτο εστιατόριο του Ιδρύματος Κακογιάννη, ο Κλάιζερ σε μια συνάντηση γνωριμίας με το κοινό, έδωσε μια πρώτη γεύση του masterclass της Δευτέρας που θα είναι πολυεπίπεδο και θα απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς και σεναριογράφους αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις βασικές αρχές προσέγγισης του κοινού.

Το υλικό του masterclass

Με την οικονομική στήριξη του φίλου του Τζορτζ Λούκας (ήταν συμφοιτητές στην σχολή κινηματογράφου) ο Ράνταλ Κλάιζερ κινηματογράφησε 200 ώρες διδασκαλίας της σπουδαίας καθηγήτριας της κινηματογραφικής Τέχνης (και όχι μόνον της υποκριτικής) Νίνα Φος και αργότερα τις συμπύκνωσε σε τέσσερις ώρες φτιάχνοντας το βίντεο «The Nina Foch Course for Filmmakers and Actors».

Από το 1960 έως τον θάνατό της το 2005, η Νίνα Φος δίδασκε το θρυλικό, πλέον, μάθημα «Κατευθύνοντας τον ηθοποιό» σε Πανεπιστήμια όπως της Νότιας Καλιφόρνια και ιδρύματα όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Το μάθημα της Φος απευθυνόταν σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους όπως και επαγγελματίες του χώρου (παραγωγή, μοντάζ κλπ) και στηριζόταν στη μελέτη και την συνεργασία της με θρυλικούς δασκάλους και σκηνοθέτες. Ανάμεσά τους οι Λι Στράσμπεργκ, Στέλα Αντλερ, Ούτα Χάγκεν, Βινσέντε Μινέλι, Στάνλεϊ Κούμπρικ, Ρόμπερτ Γουάιζ, Οτο Πρέιμιντζερ, Σεσίλ Μπ. Ντε Μίλ κ.α.

Επιλογές από το βίντεο θα είναι η βάση του masterclass της Δευτέρας. «Οποιος έχει κινητό τηλέφωνο σήμερα, θέλει να είναι και σκηνοθέτης» είπε χαρακτηριστικά ο Ράνταλ Κλάιζερ. «Το DVD με την διδασκαλία της Νίνα Φος είναι για όλους αυτούς…»

Ο ίδιος ο Κλάιζερ έχει διδάξει σε εργαστήρια αποφοίτων στο USC και σε Μεταπτυχιακά Τμήματα Σκηνοθεσίας για ευρωπαίους φοιτητές σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ στη Ντοβίλ, το Σαρλάτ και τη Μάλαγα. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία των Σπουδαστών της Ακαδημία Motion Picture Arts and Sciences αλλά και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Σωματείου Σκηνοθετών Αμερικής.

Κάνοντας μια αναδρομή στις ταινίες του, από το θρυλικό μιούζικαλ «Γκριζ» που του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί για πρώτη φορά με τον κινηματογράφο ως την κωμωδία «Αγάπη μου μεγέθυνα το παιδί» και από τους «Εραστές του καλοκαιριού» που γυρίστηκαν στην Σαντορίνη στις αρχές του 1980, μέχρι τον «Ασπροδόντη», μια κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον, ο Ράνταλ Κλάιζερ μίλησε επίσης εφ’ όλης της ύλης για το σύστημα που επικρατεί στο Χόλιγουντ σήμερα.

«Σε αντίθεση με τα περασμένα χρόνια, αυτοί που σήμερα διευθύνουν τα μεγάλα στούντιο είναι χαρτογυακάδες δικηγόροι και επιχειρηματίες που δεν σκέφτονται για το καλό του κινηματογράφου αλλά αποκλειστικά για τα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κλάιζερ. «Αυτό δυσκολεύει τους σκηνοθέτες που θέλουν να δημιουργήσουν ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις».

Ο ίδιος ο Κλάιζερ, που για πολλά χρόνια υπήρξε γρανάζι αυτού του συστήματος, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έπεσε «θύμα» του και προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα. όταν θέλησε να κάνει κάτι πιο προσωπικό. «Για να γυρίσω το »It’s my party», μια ταινία με θέμα το AIDS την οποία ένιωθα ανάγκη να κάνω, αναγκάστηκα να αρνηθώ πρόταση να σκηνοθετήσω μια μεγάλη παραγωγή του Χόλιγουντ που θα μου απέφερε περίπου ενάμισι εκατομμύριο δολάρια. Από εκείνη τη στιγμή μπήκα στην μαύρη λίστα».

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, fax 210 3418.570
info@mcf.gr, www.mcf.gr
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, 13:00-17:00
Αίθουσα: Θέατρο
Προπώληση: Στα ταμεία του Ιδρύματος, Δευτ. – Παρ. 11:00 – 14:00, μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418.579 Δευτ. – Παρ. 11:00 – 14:00 και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC