Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε αργά την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο υιοθετείται το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, που προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία.

Το ψήφισμα καταδικάζει την καταστολή των κινητοποιήσεων και τη βία εναντίον των άμαχων πολιτών και ζητά να εφαρμοστεί το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τον τερματισμό της αιματοχυσίας μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Προτείνει επίσης τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 137 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές. Πάντως, είναι μη δεσμευτικό και έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επί μήνες αδυνατεί να πάρει μία απόφαση για τη Συρία λόγω της επίμονης άρνησης της Ρωσίας να αποδεχτεί αραβικής ή δυτικής προέλευσης λύσεις που περιλαμβάνουν και την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την προεδρία.

Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της εντεινόμενης και όλο και πιο άγριας καταστολής από το καθεστώς.

Η εμφύλια σύγκρουση έχει προκαλέσει σε πόλεις όπως τη Χομς σοβαρότατο ανθρωπιστικό πρόβλημα καθώς πολιορκούνται και βομβαρδίζονται από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ικανοποίηση από ΟΗΕ, Γαλλία, Βρετανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, «χαιρέτισε το πολυαναμενόμενο μήνυμα» που εστάλη από τη Γενική Συνέλευση, η οποία υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία μια απόφαση που καταγγέλλει την καταστολή στη Συρία.

Ο Μπαν Κι-Μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, κάλεσε «τις συριακές αρχές να ακούσουν την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και τη φωνή του συριακού λαού. Είναι σημαντικό για τον κόσμο να μιλάει με την ίδια φωνή για να μπει τέλος στην αιματοχυσία και να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να επιλυθεί αυτή η κρίση ειρηνικά», δήλωσε. «Αυτό έκανε σήμερα η Γενική Συνέλευση» υιοθετώντας την απόφασή της.

Ο γενικός γραμματέας δηλώνει «έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ζητεί η απόφαση αυτή και θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, για να επιχειρήσει τη διευθέτηση αυτής της κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνοντας ότι αυτή συνιστά «μαζική και κατηγορηματική υποστήριξη του συριακου λαού». Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στη διάρκεια της νύκτας, ο γάλλος υπουργός εκφράζει την επιθυμία να γίνουν όλες οι ενέργειες «ώστε η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί πλήρως».

«Αποτελεί έναν νέο σταθμό για να σταματήσει το μαρτύριο του συριακού λαού», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ζιπέ.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία είναι «κατηγορηματική».

«Το μήνυμα είναι κατηγορηματικό. Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και το συριακό καθεστώς πρέπει να υποκλιθούν στην έκκληση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέψουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση για να επιλυθεί η κρίση», εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Διεθνής Αμνηστία: Σαφές μήνυμα του ΟΗΕ προς τη Συρία

Η απόφαση που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία και υιοθετήθηκε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνει ένα «σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Συρία, ζητώντας να βάλει αμέσως τέλος στις βάναυσες επιθέσεις εναντίον αθώων», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Χοσέ Λουίς Ντίας, εκπρόσωπος της Αμνηστίας στον ΟΗΕ.

«Στη Συρία γίνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ενώ η Ρωσία και μια χούφτα κράτη συνεχίζουν να προστατεύουν τη Συρία, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει μέχρι ποίου σημείου είναι ολοένα και περισσότερο απομονωμένοι. Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε εδώ και καιρό να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να θέσει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό εμπάργκο στα όπλα και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Μπασάρ αλ-Άσαντ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων», συνεχίζει ο Χοσέ Λουίς Ντίας στην ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα στις δώδεκα χώρες ψήφισαν «κατά» είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα. «Αυτά τα κράτη που συνεχίζουν να εμποδίζουν τις πρωτοβουλίες για να τερματισθεί η καταστολή θα έχουν στα χέρια τους το αίμα αθώων», δήλωσε ο Ντίας.

Η Οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε να απελευθερωθούν «αμέσως και χωρίς όρους» ο δημοσιογράφος Μάζεν Ντάρουις και η μπλόγκερ Ραζάν Γαζάουι, που συνελήφθησαν την Πέμπτη.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ «θα κάνει χειρότερη την κρίση», υποστηρίζει η Συρία

Την αντίδρασή της για την έγκριση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία υιοθετείται σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία που προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία, εξέφρασε η Δαμασκός.

Η κίνηση αυτή θα κάνει χειρότερη την κρίση, υποστηρίζει η Συρία, λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει «τους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη μη δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στο να αυξήσει την πίεση στη Συρία και έχει συμβολικό χαρακτήρα.