Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Παρασκευή από την πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία οδήγησε στην εξέγερση που έθεσε τέλος στην επί 40 χρόνια ηγεσία του πρώην ηγέτη της Λιβύης, και τελικά στον θάνατό του.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις και χωριά στη Λιβύη, με αποκορύφωμα τη Βεγγάζη, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση.

Ωστόσο, δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσημη εκδήλωση, ως δείγμα σεβασμού στους χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η επέτειος γιορτάζεται από τους Λίβυους εν μέσω ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι ανεξέλεγκτη και ότι πρώην εξεγερμένοι βασανίζουν υποστηρικτές του Καντάφι.

«Σγουρομάλλη, συγγνώμη!»

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, υποσχέθηκε την Πέμπτη να δώσει σκληρή απάντηση σε οποιονδήποτε απειλήσει την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια των εορτασμών της Παρασκευής.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της ηγεσίας του συνταγματάρχη Καντάφι στη Βεγγάζη, η οποία έγινε αργότερα προπύργιο των επαναστατών.

Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν σε επέμβαση του ΝΑΤΟ και τελικά στον θάνατο του Καντάφι στη Σύρτη στις 20 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, κάτοικοι της Βεγγάζης άναψαν πυροτεχνήματα και φώναξαν συνθήματα στην πλατεία που πλέον ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας.

Παιδιά φώναζαν ειρωνικά «σγουρομάλλη, συγγνώμη», αναφερόμενα στο παρατσούκλι που είχαν δώσει Λίβυοι στον Καντάφι για τις χαρακτηριστικές μπούκλες του.

Στην Τρίπολη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις. Οι Αρχές και πρώην εξεγερμένοι μοίραζαν, επίσης, φυλλάδια, τα οποία προειδοποιούσαν τους πολίτες να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις: «Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τον θαμμένο άνδρα (τον Καντάφι), αλλά μπορούμε να σας στείλουμε σε εκείνον».