Πολλαπλασιάζονται τα σημάδια προόδου προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο δάνειο της Ευρώπης προς την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της θα επιταχύνει τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI), σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg σημειώνουν ότι η ιδέα που υποστήριξαν αρχικά η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία για τμηματική παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται (πρόωρα) από το Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως τόσο για το δάνειο όσο και για τη συμφωνία του PSI.

Ανάλογες πληροφορίες έχει τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός Tύπος. Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει πλέον αποφασίσει ότι το οικονομικό όφελος από την αγορά ελληνικών ομολόγων θα διανεμηθεί στα μέλη της (τις 17 χώρες της ευρωζώνης) ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η «ελάφρυνση των όρων δανεισμού της Ελλάδας πιθανότατα θα αποφασιστεί οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαρτίου» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί παράλληλα και η ανταλλαγή (swap) ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης με νέους τίτλους.

Η ανταλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί «αυτό το σαββατοκύριακο ώστε να προηγηθεί της αντίστοιχης πράξης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας» προκειμένου οι κεντρικές τράπεζες να μην είναι υποχρεωμένες να υποστούν τις απώλειες που θα προβλέπει η συμφωνία για το PSI, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Reuters.

«Αυτό που είναι πλέον δεδομένο είναι ότι η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στην τελική συμφωνία αποδίδοντας την υπεραξία που έχει εισπράξει από την κατοχή ελληνικών ομολόγων και η οποία ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική Die Welt ανέφερε ότι η διαδικασία συμμετοχής της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.