Ρούχα πρακτικά, μινιμαλισμός, λιτότητα και… ρεαλισμός ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοϋορκέζικης εβδομάδας μόδας που μόλις ολοκληρώθηκε (9-16 Φεβρουαρίου), δίνοντας την σκυτάλη στο Λονδίνο.

Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, μακριά από υπερφίαλες στιλιστικές προτάσεις και υπερβολές οι σχεδιαστές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις βασικές τάσεις για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2012-13.

Nude αποχρώσεις: Είναι αναμφισβήτητα μια κομψή και «ήσυχη» επιλογή που όχι μόνο εναρμονίζεται απόλυτα με την σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά δίνει την δυνατότητα στους σχεδιαστές να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές φόντο. Αέρινα μίνι φορέματα, εφαρμοστές μίντι φούστες, πανωφόρια αλλά και γούνινες λεπτομέρειες στο χρώμα της άμμου συνδυάστηκαν με αξεσουάρ σε γήινες αποχρώσεις.

Διαφάνεια: Φέτος περιορίζεται σε λεπτομέρειες προσφέροντας μια σέξι νότα στον μινιμαλισμό που επικράτησε στην φετινή νεοϋορκέζικη εβδομάδα μόδας. Τουαλέτες ή άλλα κομμάτια εξολοκλήρου κατασκευασμένα από διαφάνεια, απουσίαζαν από τα φετινά ντεφιλέ.

Μαύρη… λιτότητα: Το μαύρο που αποτελούσε ανέκαθεν το καλύτερο φόντο για τις συνήθεις υπερβολές των εμπνεύσεων των διάσημων μόδιστρων, υποτάχθηκε φέτος στην λιτότητα που επιβάλλει η διεθνής οικονομική κρίση. Το μικρό μαύρο φόρεμα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ οι σχεδιαστές αφουγκράστηκαν την ανάγκη της σύγχρονης γυναίκας για κομμάτια που αντέχουν στον χρόνο .

Δερμάτινο παντελόνι, το απόλυτο must-have: Το δερμάτινο παντελόνι ξεπερνά φέτος τον ροκ χαρακτήρα του και μεταμορφώνεται σε αναπόσπαστο κομμάτι ακόμη και της πιο κλασική γκαρνταρόμπας. Συνδυασμένο με αυστηρά σακάκια, κομψά τοπ, κλασικά πουκάμισα, κοριτσίστικα τοπ, κοντά τζάκετ ή πουκαμίσες με 80ς αναφορές συμπληρώνει ιδανικά όλα τα στιλ.

Η αξεπέραστη γοητεία του άσπρου-μαύρου:
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο συνδυασμός του άσπρου-μαύρου έδωσε το δυναμικό παρών στις νεοϋορκέζικες πασαρέλες. Μακριές μαύρες φούστες συνδυάστηκαν με λευκά πουκάμισα, λευκά παντελόνια με μαύρα τοπ και αντίστροφα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα δύο χρώματα παντρεύτηκαν σε εντυπωσιακά μοτίβα.

«Χρυσές» δημιουργίες:
Ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις στην κατα τ’ άλλα χωρίς υπερβολές φετινή νεοϋορκέζικη εβδομάδα μόδας. Οι χρυσαφί τουαλέτες άφησαν στην πολυτελή υφή τους τον πρωταγωνιστικό ρόλο, διατηρώντας χαμηλούς τόνους στις γραμμές και το στιλ τους.

Τριλογία σε άσπρο-μαύρο-κόκκινο: Ψυχεδελικά μοτίβα και φουτουριστικά σχέδια, συνδυασμένα με ροκ αναφορές δίνουν φέτος στην κλασική χρωματική τριλογία μια νέα διάσταση.

Ζωηρές… μονοχρωμίες : Το ροζ, το πορτοκαλί, το φλογερό κόκκινο αλλά και το φωτεινό μπλε ρουά σε απόλυτες μονοχρωμίες -και κάποιες φορές συνδυασμένα με μαύρο- φιλοδοξούν να φωτίσουν το επόμενο χειμώνα. Σε καθημερινά σύνολα, κοκτέιλ φορέματα, μάξι τουαλέτες και πανωφόρια, οι ζωηρές αποχρώσεις κάνουν το… μονότονο ενδιαφέρον.

Βουργουνδί, η νέα είσοδος στην χρωματική παλέτα:
Ποτέ άλλοτε το βουργουνδί ή αλλιώς το βυσσινί δεν ήταν τόσο περιζήτητο από τους διάσημους Αμερικανούς μόδιστρους. Ακόμη και αυτοί -οι πολλοί λίγοι- που δεν το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν βασικά κομμάτια, δανείστηκαν την σκοτεινή γοητεία του για να «ντύσουν» με αυτό τα αξεσουάρ.

Total white: το απόλυτο καλοκαιρινό χρώμα κέρδισε μια σημαντική θέση στη χειμερινή γκαρνταρόμπα όχι σε μικρές λεπτομέρειες αλλά σε εκδοχή «από την κορυφή μέχρι τα νύχια».

Καρό: Μεγάλα ή μικρά, σε σκοτσέζικο στιλ ή σε πιο αυστηρό ύφος, το καρό επανέρχεται σε φορέματα, καμπαρντίνες, κάπες και τοπ.

Δαντέλα: Με έναν αέρα βικτοριανής εποχής η δαντέλα χρησιμοποιήθηκε -σε τotal εκδοχή- σε βραδινές δημιουργίες, ενώ δεν ήταν λίγοι οι σχεδιαστές που την πάντρεψαν με το βελούδο και το σατέν για να δώσουν μια ρετρό πινελιά στα φορέματα κοκτέιλ.

Πλεκτά: Τα πλεκτά δεν περιορίζονται πλέον στις σπορτίφ εμφανίσεις. Φοριούνται πάνω από βραδινές τουαλέτες, ενώ συμπληρώνουν σοφιστικέ σύνολα και κοκτέιλ φορέματα.

Γκρι: Αναπόσπαστο χρώμα της χειμερινής γκαρνταρόμπας αποκτά φέτος λαμπερή υφή και παιχνιδιάρικη διάθεση

Γούνα παντού!: Μπορεί οι προτάσεις των σχεδιαστών να υποτάχθηκαν στην λιτότητα που απαιτεί η εποχή, ωστόσο βρήκαν τον τρόπο να την συμπεριλάβουν στις συλλογές τους, άλλοτε σε μικρότερες και άλλοτε σε μεγαλύτερες δόσεις.

Έντονα μοτίβα: Τα εμπριμέ και τα έντονα μοτίβα με ρετρό και 70ς αναφορές κυριάρχησαν στις φετινές πασαρέλες, μόνο που αυτή τη φορά οι περισσότεροι σχεδιαστές προτίμησαν την πιο «ήσυχη» εκδοχή τους και δεν έκαναν τολμηρούς συνδυασμούς δύο ή περισσότερων prints όπως τις προηγούμενες σεζόν.