To υπέρλαμπρο Ητα της Τρόπιδος αποτελεί επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης εδώ και δύο αιώνες αλλά κρύβει ακόμη πολλά μυστήρια. Νέες παρατηρήσεις αυξάνουν τον προβληματισμό των ειδικών αφού τα χαρακτηριστικά των άστρων του σμήνους είναι μοναδικά.

Τα μυστήρια του Ητα

Το Ητα της Τρόπιδος πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι ήταν ένα γιγάντιο άστρο. Διαπιστώθηκε τελικά ότι είναι ένα μικρό αστρικό σμήνος στο οποίο βρίσκονται δύο υπερμεγέθη άστρα. Η μάζα αυτών των δύο άστρων (συνδυαστικά) υπολογίζεται ότι είναι 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και η φωτεινότητα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του μητρικού μας άστρου. Η δράση του Ητα της Τρόπιδος έχει εντυπωσιάσει αλλά και προβληματίσει στη διάρκεια των αιώνων τους επιστήμονες.

Πριν από 170 χρόνια οι επιστήμονες εξέλαβαν μια σειρά εκρήξεων στο Ητα της Τρόπιδος ως μια έκρηξη σουπερνόβα, πράγμα που θα είχε σημάνει την καταστροφή του. Τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε πράγματι γίνει μια τρομερή έκρηξη στο Ητα της Τρόπιδος: η έκρηξη εκτίναξε στο Διάστημα με ταχύτητα χίλια χλμ/δευτ. ύλη η μάζα της οποίας ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου! Μια τέτοια έκρηξη θα έπρεπε να είχε κυριολεκτικά διαλύσει το Ητα της Τρόπιδος αλλά προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων αυτό επέζησε.

Το νέο εύρημα

Ερευνητική ομάδα από το Space Telescope Science Institute στο Μέριλαντ έκανε μια ακόμη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στα δύο γιγάντια άστρα κυμαίνεται γύρω στους 4700 βαθμούς Κελσίου ενώ στα άστρα αυτής της κατηγορίας η θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 6.700 βαθμούς Κελσίου. Η ανακάλυψη είναι μια ακόμη σπαζοκεφαλιά για την επιστημονική κοινότητα σχετικά με το Ητα της Τρόπιδος.

«Όλοι οι καλά καταρτισμένοι αστρονόμοι θα στοιχημάτιζαν ότι τα άστρα θα είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον 6.700 βαθμών Κελσίου» αναφέρει ο Αγκούστο Νταμινέλι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Γεωφυσικής και Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στην Βραζιλία που ήταν επικεφαλής των ερευνητών που ανακάλυψαν ότι το Ητα της Τρόπιδος είναι αστρικό σμήνος που κυριαρχείται από δύο γιγάντια άστρα. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».