Απάντηση στους δανειστές και εταίρους που προβληματίζονται για το εάν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο και ειδικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών και κατά της πρόωρης διεξαγωγής εκλογών, έδωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Σε λίγο θα μας πουν να καταργήσουμε τη Δημοκρατία για να μας δώσουν τα δάνεια» ή «μην ψηφίσετε Αριστερά, για να σωθεί η χώρα» δήλωσε.

Δεδομένου ότι οι εταίροι εμφανίζονται προβληματισμένοι από την άνοδο του αντιμνημονιακού πόλου στην πολιτική σκηνή και εμφανίζονται να αναζητούν τη συναίνεση για το Μνημόνιο και από τα κόμματα της Αριστεράς, όπως άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα υπέγραφε ο ίδιος το νέο Μνημόνιο.

«Η μόνη υπογραφή που βάζουμε είναι ότι θα ξηλώσουμε ένα – ένα τα μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν δεν είχα πεισθεί ότι ψάχνουν μια γελοία αφορμή, προκειμένου να μην χρεωθούν εκείνοι την ευθύνη, επειδή το πρόγραμμα είναι αποτυχία και το ξέρουν, θα έλεγα ότι το Eurogroup έχει γίνει ο Προκρούστης της Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Ο κ. Σόιμπλε και άλλοι που συμμερίζονται τις απόψεις του «θα μας πουν: «καταργήστε τη Δημοκρατία για να σας δώσουμε νέα δάνεια»» είπε και πρόσθεσε: «Αλλά φταίνε αυτοί που μιλούν μαζί τους, υποταγμένοι στη λογική του Μνημονίου, γιατί νομίζουν ότι οι Έλληνες θα πάνε εκβιαζόμενοι στις κάλπες. Στο τέλος θα μας πουν: «μην ψηφίσεις Αριστερά, για να σωθεί η χώρα». Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».

Αφησε, δε, αιχμές για τις μίζες που μοίραζαν γερμανικές εταιρίες σε πολιτικούς, λέγοντας: «Ο κ. Σόιμπλε τους κρατά έναν – έναν».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι το νέο Μνημόνιο που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ κι όχι η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλοι που τάσσονται κατά του Μνημονίου.