Ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως «είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει την παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια» εξέδωσε η ΕΠΟ με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Μάλιστα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως επιχειρήθηκε ο διασυρμός της και εκτόξευση λάσπης για λόγους εντυπώσεων, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλά.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ:
«Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διήμερο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό, από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνονται τα εξής:

Αυτό που έχει γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως η διήμερη αυτή συζήτηση είχε ως κύριο στόχο της την προσπάθεια διασυρμού και λοιδορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, την εκτόξευση λάσπης και αβάσιμων κατηγοριών άνευ ουσίας και μόνο για λόγους εντυπώσεων.
Ωστόσο, επειδή όλα έχουν όρια και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, οφείλουμε να ενημερώσουμε για ό,τι ακριβώς έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα και ποια ήταν η στάση και θέση της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου έναντι του σχεδίου νόμου που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.
Από την πρώτη στιγμή η ΕΠΟ δεν επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης, αλλά αυτόν του διαλόγου και της συνεννόησης. Μετά από σειρά συζητήσεων και την παρουσίαση του νόμου στην Ομοσπονδία εκ μέρους της πολιτείας, και ειδικότερα το άρθρο 19 που αφορά στις αρμοδιότητες των κρατικών οργάνων για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 2-2-2012 (Δ.Σ. Νο 46) επίσημα αντιπρότεινε άρθρο (77Β του ν. 2725/1999) περί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Το άρθρο αυτό (διαβάστε εδώ) περιλαμβάνει διατάξεις για την πλήρη κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και τον διαχωρισμό των ενεργειών της ΕΕΑ από αυτές της ΕΠΟ, καθώς η Ομοσπονδία ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των, σε υπεράσπισή του, ελέγχων από κρατικές αρχές, προτείνοντας βαρύτερες από την Πολιτεία ποινές, με βαρύτερη όλων, τη διάλυση ΠΑΕ που παραβαίνουν τις διατάξεις των νόμων.
Η θέση αυτή της ΕΠΟ είναι διαχρονική και πάγια σε αντίθεση με την τακτική της Πολιτείας που απέφευγε πάντα να παρεμβαίνει στις ΠΑΕ που παρουσίαζαν προβλήματα, μεταφέροντας την ευθύνη στο οργανωμένο ποδόσφαιρο (βλ. ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες και υποθέσεις καλοκαιριού 2011 σε σχέση με την τακτική κρατικών αρχών που απέφευγαν να ενημερώσουν την ΕΠΟ).
Η Ομοσπονδία διαβίβασε το άρθρο στην ΓΓΑ, ώστε να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης μεταξύ της Πολιτείας και της ΕΠΟ, με σκοπό και το δημόσιο συμφέρον να διαφυλαχθεί στο έπακρο και προβλήματα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές να μην προκληθούν.
Παρουσιάστηκε δε στην Πολιτεία εκ μέρους της Ομοσπονδίας σχέδιο διάταξης που περιείχε ποινές βαρύτερες των προβλεπόμενων στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου και ειδικώς στο άρθρο 19.
Η ΕΠΟ διαμόρφωσε το προτεινόμενο άρθρο 77β με βάση τις νέες ρυθμίσεις και το απέστειλε εκ νέου στη ΓΓΑ ώστε και την ύστατη στιγμή να προληφθούν εντάσεις. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι πειθαρχικές ποινές μπορούν να διαμορφωθούν άμεσα, για την αδειοδότηση του Απριλίου 2012, να ψηφιστούν από το ΔΣ της ΕΠΟ (στην αυριανή του συνεδρίαση 16-2-2012) και να ισχύσουν στη διαδικασία. Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμάσει (διαβάστε εδώ) το νέο άρθρο που θα συμπεριληφθεί στον Πειθαρχικό Κώδικα και θα έχει άμεση ισχύ.
Η ΕΠΟ επιμένει στη θέση της ότι ο έλεγχος για το δημόσιο συμφέρον πρέπει να γίνεται από κρατικές αρχές που έχουν και τις ανάλογες υποδομές (ΕΕΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΥΠ κ.λ.π.), να πιστοποιείται από αυτές η παράβαση, να αποστέλλεται στην Ομοσπονδία αιτιολογημένη και η ΕΠΟ να επιβάλλει τις πειθαρχικές κυρώσεις που ήδη παρουσιάσαμε.
Για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει παγκοσμίως, απλώς επισημαίνουμε ότι η ΕΠΟ είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει την παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια. Εμείς, ως Ομοσπονδία, επιλέγουμε την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια».


ΟΣΦΠ: «Παρανοϊκή και ύποπτη η στάση Γερουλάνου»

Αμεση ήταν η αντίδραση και της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην ψήφιση του άρθρου 19 του αθλητικού νόμου, υποστηρίζοντας δια του υπεύθυνου επικοινωνίας κ. Κώστα Καραπαπά ότι o υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος λειτουργεί «στα όρια της σχιζοφρένειας» αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να προστατεύσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Καραπαπάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaSportFM» τόνισε ότι με την ψήφιση του άρθρου 19 του νέου αθλητικού νόμου «θα μπούμε σε μια διαδικασία κινδύνου για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι απαράδεκτη η στάση του κ. Γερουλάνου να περάσει μία διάταξη που ναρκοθετεί ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βάζει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Είναι κάτι που ισχύει παγκοσμίως και δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο κύριος Γερουλάνος ούτε ο κύριος Μπιτσαξής. Ο κ. Γερουλάνος δείχνει μια τρομακτική εμμονή, στα όρια της σχιζοφρένειας, που θα υπογράψει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη και της Εθνικής από το Euro 2012. Πάει να σκοτώσει το ποδόσφαιρο, ο ίδιος ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το ποδόσφαιρο. Είναι παρανοϊκό και ύποπτο να βάζουν νάρκη οι υποτιθέμενοι προστάτες του αθλητισμού. Ο κ. Γερουλάνος μιλάει με ξύλινο λόγο, ένας άνθρωπος που σε έναν μήνα δεν θα υπάρχει στο υπουργείο, πιθανώς ούτε στη Βουλή ή στα γραφεία του κόμματός του. Είναι ένα πρόχειρο νομοσχέδιο. Θεωρούμε πως είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να περνά γρήγορα-γρήγορα και βιαίως, προφανώς για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα» υπογράμμισε.
Ως προς την στάση της ΕΠΟ ο κ. Καραπαπάς τόνισε ότι «δεν μπορεί να λέει ο υπουργός πως η ΕΠΟ είναι άντρο ασυδοσίας και να μην αντιδρά η ομοσπονδία. Δεν πρέπει να ερωτηθεί; Αλλά από ποιον να ερωτηθεί; Μας κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει αντίδραση από την ΕΠΟ. Αν ο κ. Πιλάβιος φοβάται, ας πάρει σκύλο ή ας παραιτηθεί».
Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο Ολυμπιακός στην περίπτωση που θα προκύψει πρόβλημα συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις ο κ. Καραπαπάς ανέφερε ότι η πειραϊκή ΠΑΕ «θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως και νομικά δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτόν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο. Διαμαρτυρόμαστε όπου μπορούμε και σε όλους τους τόνους. Δεν θα αφήσουμε τα συμφέροντά μας και το ευρωπαϊκό μας όραμα να τα ορίζει ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπιτσαξής ή οποιοσδήποτε άλλος που σε ένα μήνα δεν θα είναι στη θέση του. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία συνεννόηση ή συνεργασία με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί». υπογράμμισε.