Σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης βυθίστηκε για πρώτη φορά μετά το 2009 η ευρωζώνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκης Ενωσης (τα οριστικά θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα), στις 17 οικονομίες της ευρωζώνης σημειώθηκε κάμψη κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυθμό οικονομικής επιβράδυνσης μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ενδεικτικό είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος την ίδια περίοδο, με το ΑΕΠ να σημειώνει κάμψη 0,2% έναντι του τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο για το σύνολο του 2011 η γερμανική οικονομία κατέγραψε άνοδο κατά 3% ελαφρώς μικρότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης 3,7% που είχε επιτύχει το 2010.

Υποχώρηση κατέγραψαν τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 (εκτός της Ελλάδας) και οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας, ενώ η Γαλλία ήταν από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν έστω και οριακά θετικά ρυθμό ανάπτυξης (0,2%).

Η συνολική εικόνα για τα μέλη της ευρωζώνης δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό για την πορεία των οικονομιών το 2012, μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης λιτότητας αλλά και τις συνεχείς υποβαθμίσεις των ευρωπαϊκών χωρών και τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης.