«Εχετε προβλήματα με πρόσωπα από χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης; Χάσατε τη δουλειά σας εξαιτίας ενός Πολωνού, ενός Βουλγάρου, Ρουμάνου ή άλλου ανατολικοευρωπαίου; Θα θέλαμε να μάθουμε».

Αυτό το αναμφισβήτητα ρατσιστικό μήνυμα είναι από την Κυριακή ανεβασμένο στην ιστοσελίδα του ολλανδικού αντιμεταναστευτικού κόμματος PVV και, δικαιολογημένα, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση των χωρών της πρώην ευρωπαϊκής «σοβιετικής ζώνης».

Οι πρεσβευτές των δέκα κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με ανοικτή κοινή επιστολή τους στην ολλανδική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, διαμαρτύρονται για τη «ρατσιστική έκρηξη» και καλούν τις ηγεσίες των ολλανδικών κομμάτων να απορρίψουν αυτή την «άθλια πρωτοβουλία».

Κυβερνητική πηγή στη Χάγη απέφυγε να σχολιάσει τη διαμαρτυρία των πρεσβευτών και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επέμβει, επειδή η ιστοσελίδα δεν ειναι κυβερνητική αλλά ενός κοινοβουλευτικού πολιτικού κόμματος.

Παρεμβαίνουν όμως οι Βρυξέλλες. Η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιέν Ρέντινγκ, χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό μήνυμα «ανοικτή πρόσκληση για μη ανοχή μεταναστών» και τόνισε ότι αντιβαίνει πλήρως στις ευρωπαϊκές αρχές.

«Στην Ευρώπη υποστηρίζουμε την ελευθερία», είπε. Και πρόσθεσε. «Υποστηρίζουμε μια ήπειρο ανοικτή, όπου οι πολίτες της θα μπορούν να κινούνται, να εργάζονται και να σπουδάζουν όπου θέλουν».

Η κυρία Ρέντινγκ τόνισε στη συνέχεια: «Λύνουμε τα προβλήματά μας επιδεικνύοντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Δεν λέμε παραμύθια για τους συμπολίτες μας».

Πάντως δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται οι ολλανδοί ρατσιστές. Ο αρχηγός τους και ηγέτης του PVV, Γκεερτ Βίλντερς, απέρριψε τη διαμαρτυρία των πρεσβευτών – «κρίμα στο χαρτί» είπε – και δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό δημοσίευμα είχε θερμή ανταπόκριση.

«Περισσότεροι από 32.000 απάντησαν. Η ιστοσελίδα είχε καταπληκτική απήχηση», βεβαίωσε.
Δεν έγινε επαλήθευση αυτου του στοιχείου.