Την πρόθεσή του να συνεισφέρει οικονομικά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ, είτε βάσει του ποσοστού (10,9%) του, είτε με μεγαλύτερη συμμετοχή εφόσον αποδεχθεί τους όρους του ο μεγαλομέτοχος κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, εκδήλωσε ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο mr. MIG με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, την οποία διάβασε στα μέλη ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γόντικας, τονίζει ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την ομάδα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τον βασικό όρο που είχε θέσει και τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Τζίγγερ, τον οποίο καλεί «να αναλάβει πλήρως τις νομικές και οικονομικές ευθύνες» που τυχόν θα προκύψουν από την εταιρεία ΓΗΠΕΛ σχετικά με το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθαρίζει πως εφόσον η πλευρά Βαρδινογιάννη αναλάβει την ευθύνη, ο ίδιος θα συνεισφέρει με ποσό μεγαλύτερο του ποσοστού του και παράλληλα θα ηγηθεί προσπάθειας κάλυψης των 15 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή και άλλων «συμπαικτών», επώνυμων και μη Παναθηναϊκών. Σε διαφορετική περίπτωση, δεσμεύεται ότι θα συνεισφέρει σύμφωνα με το ποσοστό του, τουτέστιν περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Aναλυτικά όσα αναφέρει η επιστολή του κ. Βγενόπουλου:

«Aγαπητέ Δημήτρη,

Οι θέσεις μου είναι ήδη γνωστές προφορικά αλλά στις επαναλαμβάνω και γραπτώς:

1. Είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ που θα αποφασισθεί με τιμή εκδόσεως 0.33 ευρώ ανά μετοχή αναλογικά με το ποσοστό μου ή

2. Σε περίπτωση που ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης αναλάβει πλήρως τις νομικές και οικονομικές ευθύνες της ΓΗΠΕΛ, είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω με μεγαλύτερο ποσό και να ηγηθώ της προσπάθειας κάλυψης των 15εκ. ευρώ με τη συμμετοχή επωνύμων και μη Παναθηναϊκών.

Στα πλαίσια αυτά και εφόσον οι όροι μου γίνουν αποδεκτοί είμαι έτοιμος να προκαταβάλω άμεσα στην ΠΑΕ το ποσόν που θα απαιτηθεί προκειμένου να μην χαθεί η τρέχουσα μεταγραφική περιόδος. Και για να μη θεωρηθεί εμπόδιο αυτή η πρόταση μου στους ανώνυμους «επενδυτές» που ενδιαφέρονται για τον Παναθηναϊκό δέχομαι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον κ. Γ. Βαρδινογιάννη να έχει προτεραιότητα και απλώς να μου επιστρέψουν την προκαταβολή ατόκως.

Με την ευκαιρία εκφράζω συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή και όλο το Διοικητικό σας συμβούλιο για την προσπάθεια που καταβάλετε. Εύχομαι καλή συνέχεια».

Τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ

Δεδομένου, ότι ήδη αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ η τιμή της μετοχής να οριστεί στο 0,33 ευρώ που επιθυμούσε ο mr. MIG (απομένει η τυπική επικύρωσή της στη ΓΣ της 9ης Μαρτίου), η συμμετοχή Βγενόπουλου στην επερχόμενη ΑΜΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις του κ. Βαρδινογιάννη σχετικά με την περίφημη ανάληψη των οικονομικών και νομικών ευθυνών από μέρους του για τη ΓΗΠΕΛ.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή η διαδικασία της ΑΜΚ είναι χρονοβόρα και το ταμείο της ΠΑΕ χρειάζεται άμεσα οικονομική ενίσχυση, στην παρούσα φάση φαίνεται να προκρίνεται η λύση της δανειοδότησης από τράπεζα του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του ΔΣ, ο μέτοχος της ΠΑΕ και εφοπλιστής κ. Αδαμάντιος Πολέμης φέρεται διατεθειμένος να οριστεί ως εγγυητής (κατά το ήμισυ) προκειμένου να μπορέσουν οι Πράσινοι να εξασφαλίσουν δάνειο ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων που έκανε προς τα μέλη του ΔΣ ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ κ. Αλέξανδρος Παπαδοσπυριδάκης, οι Πράσινοι χρειάζονται άμεσα 2,5 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάρχουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, προκειμένου να περάσουν τον πρώτο έλεγχο της UEFA στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με την αδειοδότηση της ομάδας. Επίσης, θα πρέπει να δοθούν (μέχρι τον δεύτερο έλεγχο της UEFA στις 31/3) άλλα 5,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της ΠΑΕ ως τις 30/12 του 2011. Πέρα, από τα 8 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Τριφύλλι χρειάζεται άλλα 4-7 εκατ. ευρώ για να βγάλει τη σεζόν δίχως χρέη. Τουτέστιν, είναι απαραίτητη μια οικονομική ένεση ύψους 12-15 εκατ. ευρώ.

Γόντικας: «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι»

Μετά το πέρας του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Γόντικας δήλωσε: «Η πρόταση μας είναι η τιμή της να φτάσει στο 0,33 ευρώ κάτι που αναμένεται να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση στις 9 Μαρτίου για να υπάρξει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εκτός του θέματος της τιμής της μετοχής, συζητήσαμε κι άλλα ζητήματα της εταιρείας. Νομίζω ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία». Επίσης, ο κ. Γόντικας μίλησε:

Για τις προθέσεις του κ. Πολέμη να μπει ως εγγυητής για την δανειοδότηση της ΠΑΕ:

«Εξετάζεται. Πράγματι υπάρχει αυτή η πρόθεση αλλά δεν είναι κάτι εύκολο ούτε κάτι που γίνεται αυτόματα. Είναι μία διαδικασία που τρέχει αυτόματα με αυτό που σας είπα για την τιμή της μετοχής».

-Για το θέμα του γηπέδου και τη νέα σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων:

«Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Το θέμα του γηπέδου θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση στις 9 Μαρτίου».

Για το αν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την διορία που έχει θέσει η UEFA για την αδειοδότηση της ομάδας:

«Ανησυχία πάντα υπάρχει. Το καλύτερο είναι μόλις πάμε εκεί να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας και τα εχέγγυα που μας ζητούν».

Για την ταμειακή διευκόλυνση που μπορεί να υπάρξει από τον κ. Βγενόπουλο:

«Αν είναι να γίνει, φαντάζομαι θα το κάνει ο ίδιος και επίσημα».

Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο:

«Οσο κρατιέται η ομάδα εκεί που είναι δεν ανησυχούμε. Να ευχαριστήσουμε τους παίκτες και την ομάδα».