Καβγά πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια της Αθήνας έχουν στήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τηνΠρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρώντας να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο με αφορμή το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να ενημερωθούν οι αρχές για την κατάληψη της Νομικής.

Πέτρα του σκανδάλου, την οποία «πέταξε» σήμερα, Τρίτη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, αποτελούν οι δύο επιστολές που απέστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και κοινοποίησε στον εισαγγελέα του Α.Π. και τον αρχηγό της Αστυνομίας για την κατάληψη. Τα έγγραφα είχαν συνταχθεί στις 9 και 10 του μήνα, αλλά καταχωρήθηκαν στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου στις 13. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του, ο Αρειος Πάγος «τα δύο έγγραφα φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου Αθηνών 111010181 και 111210182 αντίστοιχα και ημερομηνία 13.02.2012, δηλαδή την επομένη των γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας».

Ο πρύτανης αντιτείνει, ωστόσο, ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού τα επίμαχα έγγραφα, είχαν παραδοθεί χέρι με χέρι, μέσω αγγελιοφόρου, στο γραφείο του κ. Παπουτσή τις ημέρες που συντάχθηκαν. Και όχι μόνο. Το περασμένο Σάββατο, 11 του μήνα, ο κ. Πελεγρίνης έστειλε τις επιστολές του με φαξ και στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου, ενημερώνοντας εκείνην αρμοδίως για την κατάσταση, επειδή ο Αρειος Πάγος ήταν κλειστός.

Ετσι, όπως ο Αρειος Πάγος επικαλείται την ημερομηνία στο Πρωτόκολλο, ο κ. Πελεγρίνης επικαλείται την ημερομηνία και την ώρα στο αποδεικτικό αποστολής του φαξ, το οποίο έχει κρατήσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές γνώριζαν όπως και όλοι οι άλλοι. Αλλωστε η κατάληψη και ο στόχος της να μετατραπεί η Νομική σε κέντρο δράσης ενόψει των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων είχε ανακοινωθεί από τους ίδιους τους καταληψίες από την πρώτη μέρα – οπότε υπήρξαν και σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο για τις ανακοινώσεις των καταληψιών.

Η ιστορία των επιστολών, πάντως, έχει ως εξής: Ο κ. Πελεγρίνης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το «Βήμα» συνέταξε δύο επιστολές προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ν. Παπαγιαννόπουλο, με ημερομηνία 9 η μία και 10 Φεβρουαρίου η άλλη.

Οπως προκύπτει από το Κεντρικό Πρωτόκολλο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι δύο επιστολές δεν έφυγαν προς τους παραλήπτες τους παρά στις 13/02/2012, την επομένη δηλαδή, της ημέρας της μεγάλης καταστροφής. Ωστόσο αυτό που δεν προκύπτει από τα χαρτιά είναι ότι δεν μπορούσαν να κατατεθούν νωρίτερα αφού από την Παρασκευή το μεσημέρι ο Αρειος Πάγος ήταν κλειστός.

Οι επιστολές έφθασαν αυθημερόν στον Άρειο Πάγο – η ίδια ημερομηνία εμφανίζεται και στο δικό του Γενικό Πρωτόκολλο – αλλά ήταν πλέον αργά. Ωστόσο, όπως λέει, ο κ. Πελεγρίνης, επικαλούμενος και το σχετικό φαξ, η τυπική αποστολή που ακολούθησε, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι τα έγγραφα είχαν παραδοθεί μέσω αγγελιοφόρου στο γραφείο του κ. Παπουτσή και με φαξ στο γραφείο της κυρίας Ράικου εγκαίρως.

Μάλιστα ο κ. Πελεγρίνης σημείωνε ότι αρχικά έστειλε την περασμένη Παρασκευή την επιστολή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εγγράφως, αλλά «την βρήκε κλειστή και ο φύλακας τον ενημέρωσε ότι θα τις παραδώσει την Δευτέρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Πελεγρίνης αναφέρει ότι έστειλε το Σάββατο τρία νέα έγγραφα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις αστυνομικές αρχές και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και μάλιστα το φαξ, με ώρα αποστολής 4.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, προς την κυρία Ράικου έφερε τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» και προειδοποιούσε για σημαντικό κίνδυνο ασφαλείας. Τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε, καθώς όπως λέει ο κ. Πελεγρίνης, του είχε υποδειχθεί και παλαιότερα από την εισαγγελία για τέτοια θέματα να μην επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικώς, αλλά αποκλειστικώς εγγράφως!

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επανέλαβε σήμερα ότι η αστυνομία δεν αντέδρασε στο ελάχιστο στις οχλήσεις του, ενώ απέφυγε να επανέλθει στο γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν ήταν σε επιφυλακή ένα τόσο κρίσιμο τριήμερο, όταν του υπεβλήθη σχετική ερώτηση. «Πρόθεση του υπουργείου φαίνεται ότι ήταν από την αρχή να με διαψεύσει, ενώ μου είχαν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να επικοινωνώ μαζί τους εγγράφως», συμπεραίνει, μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Πελεγρίνης, και επιμένει: «Εγώ το πανεπιστήμιο δεν θα το οδηγήσω στον όλεθρο».

Εξηγήσεις ζητά η Διαμανττοπούλου

Εξηγήσεις ζητάει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου από τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής.

Όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον πρύτανη του Ιδρύματος, ζητάει να πληροφορηθεί εγγράφως για τις κινήσεις που έγιναν σε εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ για την «ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στη Νομική Σχολή Αθηνών με την αποτροπή της γενομένης κατάληψης η της εν συνεχεία άρσης αυτής».

Επίσης ζητάει έκθεση εμπειρογνωμόνων για τις ζημιές, που έγιναν στο κτίριο για την ενημέρωση του ελληνικού λαού που «θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό, ιδιαίτερα μέσα σ΄ αυτή τη συγκυρία».