Μια ακόμη προσπάθεια αποφάσισαν να κάνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς. Το σωματίδιο που αναζητείται χωρίς επιτυχία εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) θα αναβαθμιστεί και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουν να ανακαλύψουν το μποζόνιο Χιγκς.

Η αναβάθμιση

Ο LHC, είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός επιταχυντής στον κόσμο με περίμετρο 27 χλμ που εκτείνεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από το έδαφος. Ο επιταχυντής ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και σταδιακά αναβαθμίζεται. Με τη νέα προγραμματισμένη αναβάθμιση ο LHC θα μπορεί να επιταχύνει δύο αντίθετα κινούμενες δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 8 TeV, δηλαδή οκτώ τρισεκατομμυρίων ηλεκτροβόλτ. Αυτή τη στιγμή ο επιταχυντής έχει μέγιστη ισχύ 7 TeV. Στόχος των επιτελών του CERN είναι το 2014 να αποκτήσει ισχύ 14 TeV.

Αν και είχε προγραμματιστεί ότι τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς θα ολοκληρώνονταν το 2011 η ταυτόχρονη ανακοίνωση στα τέλη Δεκεμβρίου από δύο ερευνητικές ομάδες ότι υπάρχουν ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη των σωματιδίου οδήγησε στην απόφαση για μια ακόμη προσπάθεια εντοπισμού του με τον αναβαθμισμένο πλέον επιταχυντή.

To μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.