Ο δρόμος για τη συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης αλλά και της ΕΚΤ στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα ανοίξει στην αυριανή Σύνοδο του Eurogroup εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα τεθεί μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων για το πρώτο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης καθώς και την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το ελληνικό δημόσιο αλλά σε τιμή σαφώς μειωμένη σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.
Σε αυτό περίπου το πλαίσιο θα κινηθεί η συμμετοχή του αποκαλούμενου «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο οι ακριβείς όροι της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα διευκρινιστούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης τον Μάρτιο.
«Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης» δηλώνει ένας ευρωπαίος αξιωματούχος στη WSJ. Η εφημερίδα εκτιμά (επικαλούμενη πηγές της) ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους το 2020 θα αναδιαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ (από το 120% που είχε τεθεί αρχικά).
Σχετικές δηλώσεις επί του ζητήματος έκανε σήμερα ο γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο γάλλος τραπεζίτης απέκλεισε ρητώς το ενδεχόμενο να εμπλακεί η τράπεζα στη συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας για το κούρεμα του χρέους. Ωστόσο διευκρινίζει ότι «το όποιο κέρδος της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να διανεμηθεί στα κράτη, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα αποτελούσε πρόοδο για την λειτουργία των κεφαλαιαγορών, αλλά «προς το παρόν δεν είναι δυνατή».