Απαραίτητο σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Φιλί μητρικό, ερωτικό, γαλλικό, δαγκωτό, ρουφηχτό, σβουριχτό, κοινωνικό, ρωσικό, στον αέρα, του Ιούδα, της υποχρέωσης. Το φιλί στην επιστήμη, στην ψυχανάλυση, στον καναπέ, στο κρεβάτι. Στην τέχνη, στο σινεμά, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στο σπίτι, στον δρόμο, στο μπαρ, στο σκοτάδι, στο φως, στο ημίφως. Φιλιά από την πρώτη ανάσα μέχρι την τελευταία.

Το φιλί, από την ώρα που γεννιόμαστε, στο μικροσκόπιο και, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Γουίνικοτ, παιδίατρο και ψυχαναλυτή (1896-1971): «… η σχέση του βρέφους με τη μητέρα κατά το “όργιο” του θηλασμού είναι ιδιαίτερα έντονη, περίπλοκη, γιατί περιλαμβάνει τη διέγερση της αναμονής, την εμπειρία της δραστηριότητας κατά τον θηλασμό, την αίσθηση της ευχαρίστησης και την ανακούφιση από την ένταση των ενστίκτων που φέρνει η ικανοποίηση. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν το άτομο θα δοκιμάζει τα σεξουαλικά αισθήματα, αυτά θα του θυμίζουν εκείνα του θηλασμού. Σε έναν ικανοποιητικό θηλασμό, το γεγονός ότι το βρέφος “παίρνει” από ένα μέρος του σώματος της μητέρας αποτελεί το πρότυπο για όλα τα είδη της εμπειρίας στα οποία συμμετέχουν τα ένστικτα».

Προσωπικά δεν ξέρω τι συνειρμούς μπορούν να κάνουν το υποσυνείδητο, το ασυνείδητο ή το συνειδητό μου. Τα φιλιά, πάντως, που θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια, συνοδεύονται όλα ανεξαιρέτως από πυροτεχνήματα στο εσωτερικό της κεφαλής μου, γενική παράλυση, ατονία, κομμένα γόνατα, στομαχο-πονο-κενό και σχεδόν κατάρρευση – θα μπορούσα να το πω και λίγωμα – ή συμφωνίες εγχόρδων στα αφτιά μου, ουράνια τόξα και χαμόγελα κεραυνοπληξίας. Αυτά στη θετική εκδοχή τους. Στην αρνητική, πάγωμα, άσχημη γεύση, σκοτάδι, απώθηση, έντονη διάθεση να σκουπίσω το στόμα μου με την ανάποδη του χεριού, αποστροφή. Αλλά, πάλι, δεν μπορώ να θυμηθώ και καμία σοβαρή περίπτωση της ζωής μου που δεν περιλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα ένα φιλί. Θα τολμούσα, μάλιστα, να πω ότι μπορώ να γράψω τη βιογραφία μου σε σχέση με τα φιλιά-σταθμούς της. Για σκεφτείτε το. Στο μεταξύ, συνέλεξα «φιλοκουβέντες» από διαφόρους διασήμους και σας τις δωρίζω.

Το φιλί είναι σαν να πίνεις αλμυρό νερό. Πίνεις και η δίψα σου αυξάνεται. Κινέζικη παροιμία

«Σε ποια σημεία πρέπει να βάζει κάποιος άρωμα;» με ρώτησε μια νεαρή γυναίκα. «Εκεί όπου θέλει να τον φιλήσουν» της απάντησα. Κοκό Σανέλ, γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

Η απόφαση για το πρώτο φιλί είναι ζωτικής σημασίας σε μια ερωτική ιστορία. Αλλάζει τη μορφή της σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων πιο έντονα και από την τελική παράδοση. Γιατί αυτό το φιλί ήδη εμπεριέχει αυτή την παράδοση. Εμίλ Λούντβιχ, γερμανός συγγραφέας (1881-1948)

Η ψυχή που μπορεί να μιλάει με τα μάτια, μπορεί και να φιλάει με το βλέμμα. Γουσταύος Αδόλφος Μπέκερ, ισπανός ποιητής (1836-1870)

Εν κατακλείδι, τα φιλιά είναι καθημερινώς απαραίτητα, περισσότερο ίσως και από τις αγκαλιές. Εσείς πόσα δώσατε – πήρατε σήμερα; )