Το StayInAthens αποτελεί μια ομάδα αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) , με όραμα και δημιουργικότητα που έχει σκοπό να βοηθήσει φοιτητές του εξωτερικού που έρχονται στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Erasmus, να βρουν κατοικία και παράλληλα να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της Αθήνας.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 2000 όταν και οι ίδιοι οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου αντιμετώπισαν το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα που φιλοξενήθηκαν για τις σπουδές τους. « Όταν πήγα στο Στρασβούργο για Erasmus είχα μεγάλο πρόβλημα με το θέμα της στέγασης. Επιστρέφοντας λοιπόν στη Ελλάδα αποφάσισα πως έπρεπε και εγώ να βοηθήσω κάπως, να κάνω κάτι για τους φοιτητές που ταλαιπωρούνται. Μαζί με άλλα δύο παιδιά ξεκινήσαμε και φτιάξαμε ένα site όπου για 7 ολόκληρα χρόνια-από το 2000 έως το 2007- προσφέραμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στους φοιτητές βοηθώντας τους να βρουν κατοικία και να προσαρμοστούν στην Ελλάδα.» αναφέρει η Κλεοπάτρα Ντέλιου ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Το 2007 και έπειτα από αρκετές προσπάθειες και κόπο οι φοιτητές, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεόφιλος Μηλιώτης και Κλεοπάτρα Ντέλιου είχαν πλέον αποφοιτήσει από τις σχολές τους και αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το όλο εγχείρημα, με ελάχιστο αντίτιμο.«Στην αρχή ήταν εύκολο γιατί δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό και ο αριθμός των φοιτητών δεν ήταν μεγάλος, περίπου 30-45 παιδιά. Αργότερα όμως οι φοιτητές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και όλο αυτό άρχισε να μας επιβαρύνει γιατί ουσιαστικά έπρεπε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό το εγχείρημα. Παρόλο που σταμάτησα να είμαι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου εξακολούθησα να ασχολούμαι. Δεν γινόταν να συνεχίσω μόνη μου και αν το παράταγα ήξερα πως δεν υπήρχε ελπίδα να συνεχιστεί μετά. Απευθύνθηκα στο Πανεπιστήμιο και αποφάσισα να δημιουργήσω το StayInAthens ».


Πως λειτουργεί το StayInAthens;

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται μπορούν να μπουν στο site -το οποίο περιέχει mail και τηλέφωνο επικοινωνίας- να εγγραφούν με τα στοιχεία τους -ονοματεπώνυμο και Πανεπιστήμιο το οποίο θα διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους- και έπειτα αφού δουν μια λίστα από προτεινόμενα σπίτια προς ενοικίαση να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν. Μπορούν επίσης να μην κάνουν κράτηση και να αποστείλουν οι ίδιοι διευθύνσεις με τα σπίτια που επιθυμούν.« Το Πανεπιστήμιο που θα σπουδάσει ο εκάστοτε φοιτητής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, γιατί είναι το κριτήριο για να στείλουμε τους φοιτητές στα σπίτια. Φροντίζουμε όσο είναι δυνατόν η απόσταση να είναι μικρή και το σπίτι να μην είναι μακριά από το Πανεπιστήμιο του φοιτητή, ώστε να μη ταλαιπωρείται και να εξυπηρετείται άμεσα» αναφέρει η Κλεοπάτρα.

Οι φοιτητές φροντίζουν και μαθαίνουν για το πρόγραμμα συνήθως από τους προηγούμενους ή ακόμα και τα ίδια τα Πανεπιστήμια τους φαίνεται πλέον να τους προτείνουν το StayInAthens.

«Αυτοί μας βρίσκουν δεν τους ψάχνουμε εμείς αυτό είναι το σημαντικό. Εμπιστεύονται το σύστημα από τότε που ξεκίνησε και πλέον έχει γίνει θραύση» λέει η Κλεοπάτρα.

Το έργο τους μπορεί να είναι δύσκολο όμως δεν σταματάει εδώ. «Ουσιαστικά τους δίνουμε πληροφορίες για τα πάντα . Που να πάνε ,που να μείνουν και τι να κάνουν. Παίρνουμε τηλέφωνο τα Πανεπιστήμια τους και συνεννοούμαστε μαζί τους. Βγάζουμε ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μας στο Facebook ,ενημερώνουμε και τους ίδιους, για ότι συμβαίνει στην Αθήνα και μπορεί να τους επηρεάσει άμεσα.»

Ακόμη και όταν υπάρχει πρόβλημα με τα μέσα μεταφοράς οι ίδιοι αναλαμβάνουν τη μεταφορά των φοιτητών στα σπίτια τους.« Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Πάμε στο αεροδρόμιο και με δικά μας αμάξια τους παραλαμβάνουμε και τους πηγαίνουμε στο σπίτι τους. Φροντίζουμε ακόμα και για την ιατρική τους περίθαλψη. Γινόμαστε ουσιαστικά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες τους. Θέλουμε να δείξουμε ότι όλο αυτό είναι κάτι ζωντανό, δεν είναι μόνο έπιπλα και κρεβάτια πους τους προσφέρουμε. Δεν είναι μια απλή φιλοξενία» αναφέρει η Κλεοπάτρα

Το πρόγραμμα δέχεται περίπου 500 φοιτητές ανά πεντάμηνο κυρίως από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία ενώ και οι Σκανδιναβοί φοιτητές φαίνεται να δείχνουν-ελάχιστη μεν- προτίμηση στη χώρα μας.

Η ομάδα επιχειρεί πλέον να εφαρμόσει κάτι καινούργιο. Σκοπός πλέον είναι να βρει στους φοιτητές κάποια εργασία , να τους εξασφαλίσει ουσιαστικά την επαγγελματική τους απασχόληση για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας. «Σίγουρα δεν θα είναι μια κανονική εργασία ,όπως θα είχε ένας Έλληνας αλλά θα τους βοηθήσουμε να απασχοληθούν και να ζήσουν έστω και για λίγο την Ελλάδα» τελειώνει η Κλεοπάτρα.