Ο ισπανογαλλικός πόλεμος σε επίπεδο αθλητισμού καλά κρατεί. Η αρχή έγινε με τον άλλοτε πρωταθλητή στο τένις Γιανίκ Νοά, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» άφησε σαφή υπονοούμενα για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους ισπανούς αθλητές όλων των σπορ. Τη σκυτάλη πήρε η χιουμοριστική εκπομπή «Les Guignols» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου «Canal+» που παρουσίασε τον ισπανό τενίστα Ράφαελ Ναδάλ να πίνει ένα μπουκάλι νερό και ακολούθως να γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του… κατουρώντας στο ντεπόζιτο!

Μάλιστα στο τέλος του σχετικού βίντεο υπάρχουν τα λογότυπα των μεγάλων αθλητικών ομοσπονδιών της Ισπανίας με τη λεζάντα: «Ισπανοί αθλητές. Δεν κερδίζουν με την τύχη…»

Ακολούθησε ένα ακόμη πιο προκλητικό βίντεο, όπου εκτός από τον Ναδάλ, εμφανίζονται ο ποδηλάτης Αλμπέρτο Κονταδόρ οποίος βρέθηκε θετικός για χρήση απαγορευμένων ουσιών στον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα, το «Tour de France» του 2010 και τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, ο τερματοφύλακας της πρωταθλήτριας κόσμου και Ευρώπης Ισπανίας Ικερ Κασίγιας, ο κορυφαίος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας Πάου Γκασόλ να τραγουδούν έναν παραποιημένο ύμνο της Ισπανίας λέγοντας «είμαι ο βασιλιάς της (σ.σ. αναβολικής ουσίας) EPO».

Στο φινάλε του βίντεο ο παρουσιαστής δείχνει τον περίφημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Τζοκόντα», και μια δεύτερη εκδοχή της όπου το μοντέλο έχει παραφουσκωμένα μπράτσα λέγοντας ότι «έτσι θα ήταν η Τζοκόντα στην Ισπανία»

Η ισπανική ομοσπονδία τένις απειλεί με μηνύσεις το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το περιεχόμενο του βίντεο είναι απαράδεκτο και ότι ζημιώνεται το λογότυπο της Ισπανικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα απαιτεί τη διαγραφεί του βίντεο, την απαγόρευση χρήσης του λογοτύπου της ομοσπονδίας από το «Canal+» και το γαλλικό δίκτυο να πληρώνει πρόστιμο για κάθε μη εξουσιοδοτημένη προβολή.

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας τένις κ. Χοσέ Λουίς Εσκανέλα δήλωσε ότι «ξεπέρασαν τα όρια με απαράδεκτο τρόπο και εμείς δεν μπορούμε να στεκόμαστε άπραγοι στη συκοφαντία και τη δυσφήμιση των αθλητών μας».

Από την πλευρά του ο Ράφαελ Ναδάλ χαρακτήρισε λυπηρή την ενέργεια των παραγωγών της εκπομπής του «Canal+», ενώ πέρασε στην αντεπίθεση ανακαλύπτοντας οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης και συκοφαντικής δυσφήμησης των ισπανών αθλητών.

O εξάκις νικητής του φημισμένου γαλλικού Οπεν στο Ρολάν Γκαρός μίλησε για «απαράδεκτους και επιζήμιους υπαινιγμούς» και συμπλήρωσε: «Την πρώτη φορά είναι πετυχημένο αυτό το είδος χιούμορ. Οταν όμως επαναλαμβάνεται ξεπερνάει όλα τα όρια. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο ένα κανάλι αλλά υπάρχει οργανωμένη καμπάνια από τους γείτονές μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν χάπια ή σύριγγες ή κάτι τέτοιο».

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας κ. Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο ο οποίος δήλωσε ότι «τα βίντεο είναι δείχνουν την έλλειψη ηθικής των δημιουργών τους», ενώ έγινε γνωστό ότι ο ισπανός πρέσβης στο Παρίσι αναμένεται να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία!

Τον περασμένο μήνα, ο Γιανίκ Νοά με κείμενο που τιτλοφορείται «Ο μαγικός ζωμός», ο πρώην τενίστας και πατέρας του διεθνή γάλλου μπασκετμπολίστα Γιοακίμ Νοά που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ένα έθνος να γίνει υπερδύναμη στα σπορ μέσα σε μια νύχτα; Μου θυμίζει το κόμικ «Ο Αστερίξ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Εάν δεν έχεις το μαγικό ζωμό, είναι δύσκολο να κερδίσεις. Φαίνεται πως -όπως ο Οβελίξ- αυτοί έπεσαν στη χύτρα με το μαγικό φίλτρο»…