Μου είναι αναγκαίο να δείχνω ενδιαφέρον για τα κοινά. Με το ίδιο σκεπτικό εκτιμώ όλους εκείνους, που διαβάζουν, γράφουν, συζητάνε και άμα λάχει κατεβαίνουν και στο δρόμο και διαδηλώνουν. Και ιδιαίτερα οι σημερινοί διαδηλωτές δεν κατέβηκαν στο δρόμο στη βάση κάποιας στείρας ιδεολογίας, αλλά το τόλμησαν για να κάνουν κριτική στους πολιτικούς που χτες ακόμη οι ίδιοι τους είχαν ψηφίσει. Τους στιγματίζουν για την ανικανότητά τους. Με οποιονδήποτε τρόπο, οι σημερινοί διαμαρτυρόμενοι, δεν αποσταθεροποιούν τη δημοκρατία, τουναντίον με τα δίκαια και πολιτικά τους αιτήματα τη δυναμώνουν. Τότε μόνο υπάρχει ο λαός, όταν είναι έτοιμος να αντιδράσει σε λάθη των κυβερνώντων.

Προφανώς η πολιτική μας ευθύνη δεν τελειώνει τη μέρα που ψηφίζουμε, αλλά αυτή αποκτάει ιδιαίτερη σημασία στη πορεία της σχετικής πολιτικής έκβασης, έτσι που να είναι παρούσα και να ασκεί τη δική της κριτική στην εκλεγμένη εξουσία. Στις μέρες μας το πολιτικό ενδιαφέρον του κάθε πολίτη είναι περισσότερο αναγκαίο από το όσο ήταν στο παρελθόν. Στην περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχουν πολιτικά ινδάλματα και στεριωμένες πολιτικοκοινωνικές ιδεολογίες που να κατεβάζουν μάζες στους δρόμους για να καθαρίσουν το κάθε πολιτικό κόπρο.

Οι σημερινοί εξτρεμιστές που βάζουν φωτιές και ληστεύουν, τούτη τη φορά, δεν είναι τηλεκατευθυνόμενοι προβοκάτορες, όπως τους χαρακτήρισε σύσσωμος ο κοινοβουλευτικός κόσμος, αλλά τουναντίον είναι ένα τμήμα ή ένα ποσοστό που έχει χάσει τον έλεγχο του κάτω από πρωτοφανή για τη χώρα οικονομική καταπίεση. Αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα παραδοχή των πράξεων τους, αλλά λάθος χαρακτηρισμός μιας κοινωνικής εξέγερσης, διότι πρόκειται περί μερικής εξέγερσης θα οδηγούσε σε κακή εκτίμηση της κατάστασης και συνεπώς λανθασμένη θα είναι και κάθε αναζητούμενη σωστή λύση.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από ξεσηκωμούς αλλά προφανώς και πολέμους σαν αποτέλεσμα οικονομικών διεκδικήσεων και προσωπικών ελευθεριών στα πλαίσια της σφαιρικής παγκοσμιοποίησης η οποία ελέγχεται, ιδιαίτερα στο δυτικό χώρο, από το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με την υπερψήφιση των νέων μέτρων τελειώνει το ελληνικό δράμα. Οι διαγραφές που ακολούθησαν μετά την ψηφοφορία από τους αρχηγούς των κομμάτων αποδεικνύει την δυσλειτουργία της δημοκρατίας όσον αφορά την ελεύθερη γνώμη του ατόμου. ΕΛΛΑΔΑ Δυστυχία σου φέρανε και κατάντια Οι νέες σου ανεξέλεγκτες οφειλές Στο παρελθόν ανήκουν τα μεγαλεία Τώρα θα οδύρεσαι και θα κλαις Κι εκεί που σήκωνες το κεφάλι Μέσα από την καθημερνή μιζέρια Σου την έφεραν πάλι από πάνω Με του νεοφιλελευθερισμού τη σημαία